Se renegociază contractele de muncă. Angajatorii vor începe negocieri colective

18 noiembrie 2017, 11:24

Decizia Guvernului de a impune patronilor și angajaților să negocieze, până la 20 decembrie, noile contracte de muncă a luat prin surprindere pe toata lumea.

Liviu Rogojinaru este antreprenor și conduce o companie cu 50 de salariați. Se teme că nu toți au înțeles ce înseamnă transferul contribuțiilor de la angajator la angajat. Și că îi vor cere mai mulți bani decât poate oferi pentru a menține salariile nete de acum.

Doream să avem o predictibilitate. Toata lumea vorbește de ea. Și nouă ni se întâmplă în continuare de azi pe mâine. Iar cu din astea trecute noaptea, e rău, e neplăcut” – Liviu Rogojinaru.

Guvernul vrea să oblige și firmele mici să inițieze negocieri colective. Iar acolo unde nu există sindicate, la discuții pot participa, alături de reprezentanții salariaților și lideri ai unor sindicate din domeniu. Patronatele cer acum retragerea ordonanței adoptate de executiv, nemulțumiți de termenele prvăzute și de lipsa de dialog.

Angajații sunt însă sceptici că patronii vor accepta să majoreze salariile brute.

Ministrul pentru Dialog Social susține că executivul a urmărit de fapt să încurajeze dialogul dintre patroni și angajați.

Ordonanța adoptată nu prevede sancțiuni, dar cei care încalcă regulile riscă amenzi de până la 10.000 de lei, așa cum prevedea și până acum legea dialogului social.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă