Se pregătesc schimbări ale TVA pentru locuințele mai scumpe

Cei care vor să cumpere locuințe mai scumpe ar putea plăti taxe ceva mai mici decât în prezent. Regulile pentru TVA de 5 la sută s-ar putea schimba. Mai mulți parlamentari vor să extindă parțial această cotă și pentru casele și apartamentele de peste 450 de mii de lei.

05 Iulie 2021, 20:28 (actualizat 05 Iulie 2021, 20:42) Știrile TVR |

Potrivit propunerii legislative, în cazul locuințelor mai scumpe, cumpărătorii ar urma să plătească TVA de 5 la sută până la pragul de 450 de mii de lei. Și 19 la sută pentru diferența care trece de această limită.

Cristina Prună, deputat USR, inițiatorul proiectului de lege: Cota aceasta de 5% se aplică pe cei 450 de mii de lei, dacă, de pildă, o locuință costă cu un leu în plus se sare în cota de 19%, ceea ce mi s-a părut discriminatoriu.

Dezvoltatorii imobiliari spun că unii cumpărători care căutau apartamente de 3 camere, cu prețuri peste plafonul actual, au preferat să își amâne achiziția. Și speră că, de anul viitor, va intra în vigoare majorarea la 140 de mii de euro a plafonului până la care se percepe cota redusă de TVA. Măsura ar fi trebuit să intre în vigoare la începutul acestui an, dar, în ultimul moment, Guvernul a amânat aplicarea ei.

Bogdan Iliescu, director în agenție de consultanță imobiliară: În primul rând că ar ajuta clienții care au un buget restrâns și pentru ei un TVA de 19% ar însemna destul de mult. Atunci și-ar putea permite apartamentele, dar și pe cei care își doresc un upgrade, într-un proiect mai bun, într-o zonă mai bună, unde prețurile sunt mai mari.

Un calcul aproximativ arată că, pentru un apartament de 100 de mii de euro, TVA este acum 19.000 de euro.

După formula propusă, pentru aproximativ 90 de mii de euro, taxa ar fi de 5%, adică 4.500 de euro.

Iar pentru diferența de 10.000 de euro s-ar aplica TVA de 19%, mai exact încă 1.900 de euro. În total, 6400 de euro.

Ionuț Dumitru, analist economic:  Cotele reduse ar trebui aplicate în anumite cazuri foarte bine definite și bine țintit. În niciun caz la tranzacții mari.  O cotă redusă de TVA poate ar avea sens pentru tineri, care sunt la începutul vieții lor familiale, dar în niciun caz de 140 de mii de euro. Dați-mi voie să cred că impactul bugetar nu e neglijabil.

Ca să între în vigoare, măsura trebuie aprobată de Parlament, după vacanța parlamentară, și promulgată de președinte.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 33°C 31°C
IASI 28°C 28°C
CLUJ 28°C 28°C
CONSTANTA 29°C 28°C
CRAIOVA 29°C 29°C
BRASOV 29°C 27°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI