Se poate şi altfel: la cafea cu inspectorul ANAF

19 februarie 2020, 21:25

Unii contribuabili reclamă că ANAF vrea să-i execute silit pentru a recupera o bonificație de 5% pe care tot Fiscul a acordat-o la plata impozitului pe venit pentru anul 2018.

Cristina, contribuabil: Era să mi se facă rău săptămâna trecută când m-am trezit cu acest titlu executoriu. Eu în ianuarie 2019 am plătit suma decisă de către cei de la ANAF, în baza declaraţiilor depuse în anul 2018 şi care prevedeau că aş fi avut dreptul la o bonificaţie de 5%. Şi ulterior m-am trezit că sunt somată şi executată silit pentru ca statul să recupereze acei 5% pe care tot el mi i-a calculat în momentul în care am plătit.

În replică, reprezentații ANAF au precizat, pentru Știrile TVR, că au trimis înștiințări de executare silită doar acelor contribuabili care nu respectau condițiile pentru încasarea bonificatiei. Contribuabilii au reclamat erori şi mai complexe.

Acum, ANAF se pregăteşte şi pentru restructurare, şi pentru informatizare.

2.000 de posturi vacante ar urma să fie desființate. În plus, înainte de un control va exista o analiză de risc. Astfel s-ar reduce şi din cheltuieli.

Controalele antifraudă cu costat şi de peste şase ori mai mult decât banii pe care i-au adus la buget.

România a rămas printre țările europene cu unul dintre cele mai mici grade de colectare a taxelor și impozitelor: doar 27,1% din PIB, în condițiile în care media UE este de 40,3%, arată cele mai recente statistici pentru anul 2018.

Țara noastră este codașă în Europa și la capitolul digitalizarea administrației publice.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite