Se închide una dintre cele mai mari fabrici de zahăr din România

25 ianuarie 2018, 20:04

Proprietarul german al fabricii de zahăr din Oradea a decis să o închidă, după ce în Uniunea Europeană au fost eliminate cotele alocate fiecărei ţări. În noile confiţii, fabrica din Oradea nu mai era rentabilă. Sindicatele acuză patronatul de nereguli financiare şi spun că acesta vrea să folosească România doar ca piaţă de desfacere pentru zahărul produs în Germania şi Polonia.

Fabrica din Oradea s-a aprovizionat în ultimii ani de la fermierii din România. Pentru cultivarea sfeclei de zahăr s-au acordat subvenţii. Acum, fermierii ar vrea să preia fabrica, dar primele negocieri nu au avut succes.

Cultivatorii de sfeclă de zahăr vor pierde după închiderea fabricii nu doar subvenţiile, ci şi investiţiile pe care le-au făcut, în special în utilaje care sunt specifice culturilor de sfeclă.

În România se mai produse zahăr din sfeclă la Bod, lângă Braşov, la Luduş şi la Roman. La Bod fermierii dețin acum 25% din acțiunile fabricii. Şi au un cuvânt de spus în deciziile manageriale.

România produce peste 470 de mii de tone de zahăr şi importă 430 de mii de tone. Consumul naţional este însă sub 500 de mii de tone anual. Iar exporturile au fost de circa 80 de mii de tone în 2016.

 

ZAHĂR DIN IMPORT

Producţie: 473 mii tone

Consum: 491 mii tone

Importuri: 430 mii tone

Exporturi: 83 mii tone

 

(SURSA: Ministerul Agriculturii, 2016)

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite