Se împlinesc doi ani de la moartea Regelui Mihai

5 decembrie 2019, 10:01

Regele Mihai a părăsit această lume în somn, la reședința sa din Aubonne, în 5 decembrie 2017, la ora 13.00. Avea 96 de ani şi, grav bolnav, s-a luptat pentru viaţă până în ultima clipă. Maicile venite din România s-au rugat neîncetat, sperând ca Dumnezeu să-l mai ţină puţin printre noi.

Moartea Regelui i-a impresionat pe români, dar şi pe elveţienii care l-au cunoscut.

La fel a fost şi la Biserică Ortodoxă Greacă, unde sicriul regelui a rămas două zile pentru ca oamenii alături de care a trăit Regele Mihai în exil să îşi poate lua şi ia rămas bun.

La Bucureşti, în aşteptarea sosirii în ţară a Regelui Mihai, oamenii au transformat gardul Palatului Regal într-un altar de flori, lumânări şi mesaje de iubire. Este palatul la care românii veneau cu miile să îşi arate prețuirea şi când era pe tron. Venirea în ţară a provocat o emoţie şi mai mare.

România a trăit trei zile de doliu naţional. Mii de români au îngenunchiat în faţa sicriului. Sala tronului s-a umplut de capete încoronate ca în vremurile României Mari.

Mii de oameni au ieșit în Piața Palatului Regal şi au scandat minute întregi, ca la Revoluție.

Româna s-a simțit din nou demnă, capetele încoronate s-au plecat în faţa sicriului regelui. Cortegiul a fost condus de românii care s-au aşezat cu miile pe ultimul drum al regelui. Oamenii au aruncat cu flori și au aplaudat.

Unii au stat ore întregi, în frig, de-a lungul căii ferate de la Bucureşti la Curtea de Argeş, să vadă Trenul Regal care l-a dus pe rege la necropolă. Transmisiunea maraton de la Funeraliile Regale a intrat în istoria Televiziunii Române, cea mai amplă transmisie națională: ediţii maraton timp de 12 zile, din Elveţia şi România.

Semnalul televiziunii publice a fost preluat peste tot în lume. România a fost lăudată de BBC și CNN.

Anul acesta, Familia Regala a adus-o şi pe Regina Mamă Elena la Curtea de Argeş, la necropola unde românii, trec zilnic, să arate că nu l-au uitat pe Rege.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite