Se împlinesc 98 de ani de la prima medalie olimpică din sportul românesc, obţinută de naţionala de rugby

98 de ani de la prima medalie olimpică din sportul românesc
98 de ani de la prima medalie olimpică din sportul românesc
4 mai 2022, 14:24

Pe 4 mai 1924, naţionala de rugby a României debuta la Jocurile Olimpice de la Paris, pe Stadionul Colombes, în partida ce inaugura arena Yves du Manoir, în prezenţa a peste 15.000 de spectatori. România pierdea în faţa Franţei, cu 3-59. O săptămână mai târziu, în cel de-a doua partidă susţinută în cadrul întrecerii olimpice, România se înclina în faţa celei ce avea să devină noua campioană olimpică la rugby, SUA, cu 0-37.

”O participare care, dincolo de valoarea olimpică a medaliei cucerite, cea de bronz, a rămas istorică şi prin felul în care a fost realizată. Oficialităţile române au acoperit doar o cincime din partea financiară a deplasării, astfel că pentru a putea face posibilă participarea echipei naţionale de rugby la Jocurile Olimpice din 1924 s-a organizat o campanie publică de strângere de fonduri. Personalităţi ale vieţii sociale, studenţi, şcolari, profesori, cluburi, alături de jucătorii înşişi care reprezentau România au contribuit la adunarea sumei necesare deplasării”, precizează federaţia.

Echipa a plecat spre Paris cu trenul, la clasa a treia, ajungând la destinaţie după patru zile. CFR-ul a acordat o scutire de 75% la transportul pe teritoriul ţării, ”stejarii” au beneficiat de o scutire de 50% pe căile ferate italiene, iar ambasadele Iugoslaviei şi Franţei au oferit scutiri la taxele pentru vize.

 

 

sursa agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă