Nou punct de trecere a frontierei: Vicovu de Sus – Crasna. Denys Shmyhal: Vizăm deschiderea altor 7 puncte la granița noastră. N. Ciucă: Prin infrastructura din România au fost exportate peste 6,5 milioane de tone de grâne din Ucraina

10 noiembrie 2022, 06:23

Vasile are 56 de ani și s-a născut în România. Însă aproape un deceniu din viața lui s-a scris în Ucraina, la Cernăuți, unde s-a căsătorit cu o localnică. Multe din rude sunt astăzi dincolo de linia roșie care desparte România de țara vecină. De când a început războiul, nu le-a mai văzut.

Bărbatul a aflat de la televizor că de acum poate ajunge mai repede la cei dragi.

Punctul de trecere a frontierei de la Vicovu de sus face mai simplă și munca transportatorilor.

Redeschiderea vămii Crasna – Vicovu de Sus s-a făcut în prezența premierului României și a celui din Ucraina. De la începutul războiului în țara vecină, peste 2,7 milioane de refugiați ucraineni au intrat în România prin vămile Siret, Sighetu Marmaţiei şi Halmeu.

Pentru autoritățile locale din Vicovu de Sus, redeschiderea vămii este o oportunitate de dezvoltare, dar și o provocare. O soluție la traficul intens ar fi centura ocolitoare a orașului, care ar putea fi gata cel mai devreme anul viitor.

Punctul vamal de la Vicovu de Sus este primul deschis de autorități după începerea războiului din Ucraina. În plan este punerea în funcțiune și a altor vămi din nordul României, cum ar fi spre exemplu cea de la Ulma, din județul Suceava.

Premierul Ucrainei, Denys Shmyhal: Suntem recunoscători României pentru susținerea integrității teritoriale li suveranității Ucrainei. România ne susține activ în lupta împotriva agresorului, pe parcursul nostru spre viitor, România a susținut ideea înființării unui tribunal internațional. Am fi recunoscători României dacă ar recunoaște Rusia drept stat sponsor al terorismului.

Deschiderea a noi puncte de trecere  este o prioritate pentru guvernul Ucrainei. Prin aceste puncte de trecere a frontierei se întorc cetățenii noșștri acasă și trec ajutoarele umanitare din partea țărilor Uniunii Europene. Este primul punct de trecere al frontierei care a fost construit de la zero din 1989. Discutăm despre deschiderea a altor 7 puncte de trecere a frontierei la granița noastră. La acest proces va participa si Comisia Consultativă a UE din Ucraina.

Va crește exportul spre România și spre alte țări europene. Acest lucru va contribui la intensificarea relațiilor economice dintre Ucraina și România. E foarte important pentru noi că România ne oferă generatoare pentru a depăși criza energetică.

Este un eveniment plin de semnificaţie (…) care atestă relaţiile şi solidaritatea dintre ţările noastre. Într-adevăr, este primul punct de frontieră care se redeschide după mulţi ani între ţările noastre şi nu este doar un punct de trecere a frontierei între România, ci este un punct de trecere a frontierei între Ucraina şi Uniunea Europeană. În aceste momente deosebite prin care trece Ucraina, momente tragice, odată cu declanşarea agresiunii Federaţiei Ruse, avem nevoie ca împreună să dăm dovadă de solidaritate şi unitate„, a declarat Nicolae Ciucă.

Premierul Nicolae Ciucă: Deschiderea unui punct de frontieră înseamnă un tranzit mai lejer al cetățenilor și al bunurilor. Mobilitatea persoanelor şi bunurilor în acest moment, pentru Ucraina, capătă relevanţă vitală. Afirm că are semnificaţie vitală, relevanţă vitală, în condiţiile în care, după 24 februarie, agresiunea ilegală, premeditată şi neprovocată a Federaţiei Ruse în Ucraina produce efecte şi consecinţe dezastruoase pentru cetăţenii ucraineni şi pentru Guvernul Ucrainei. Şi putem să vedem care sunt implicaţiile atât asupra statelor vecine, cât şi asupra întregului continent. Ca atare, Ucraina are nevoie de solidaritatea noastră, are nevoie în aceste clipe de sprijinul pe care comunitatea internaţională poate să îl acorde. Mă refer în mod deosebit la comunitatea internaţională, care împărtăşeşte aceleaşi valori: libertate, demnitate, valorile lumii internaţionale bazată pe reguli şi, desigur, dreptul fiecărui stat, dreptul suveran de a-şi decide singur viitorul.

Premierul a anunţat că există în continuare planuri viitoare pentru facilitarea deschiderii mai multor puncte de trecere a frontierei.

Şi există de asemenea planuri la nivelul Uniunii Europene care integrează şi în interiorul cărora trebuie să ne aliniem, astfel încât să avem o dezvoltare coerentă a acestor facilităţi. Ca atare, domnule prim-ministru, vom continua să ne coordonăm în continuare activitatea, astfel încât, aşa cum au fost prezentate cu speranţă de către cei care s-au ocupat de inaugurarea acestui punct, să reuşim ca nu peste mult timp să deschidem alte puncte de trecere a frontierei„, a adăugat Ciucă.

Premierul a reamintit că România a fost alături de Ucraina încă din primele clipe ale declanşării agresiunii şi a adresat mulţumiri cetăţenilor români care au dat dovadă de empatie şi solidaritate deplină cu poporul ucrainean.

„Atât Guvernul României, cât şi cetăţenii români au făcut tot ceea ce le-a stat în putinţă pentru a putea să îi sprijine în aceste momente deosebit de grele„, a afirmat Ciucă.

Nicolae Ciucă: Sprijinim financiar cazarea cetățenilor ucraineni în România. 70 de milioane de euro au fost alocate pentru refugiații ucraineni.

Totodată, el a evidenţiat faptul că România a avut un rol esenţial în ceea ce a însemnat asigurarea exporturilor de grâne din Ucraina.

Şi, pe cale de consecinţă, putem spune că ţara noastră a jucat un rol important în stabilizarea fluxurilor agroalimentare la nivel european şi global perturbate de agresiunea Federaţiei Ruse. Putem spune, în acest moment, că prin infrastructura din România, cea feroviară, rutieră, prin porturile de la Constanţa şi Galaţi, au fost exportate peste 6,5 milioane tone de grâne din Ucraina„, a completat el.

Şeful Executivului de la Bucureşti l-a asigurat pe omologul său ucrainean că Guvernul român împreună cu Uniunea Europeană vor continua să sprijine Ucraina.

 

 

––––––––––––––––––––––––

Punctul vamal de la Vicovu de Sus a fost inaugurat inițial în anul 1961, iar apoi a fost închis în luna februarie din 2010 deoarece nu mai respecta standardele Schengen.

Acest punct vamal este unul strategic și aduce beneficii atât României cât și Ucrainei din punct de vedere economic și turistic.

Premierul Nicolae Ciucă şi omologul ucrainean au o întrevedere în partea română a punctului de trecere a frontierei Vicovu de Sus – Crasna.

Cei doi premieri discută despre aspecte legate de situația de securitate, dar și despre măsuri pe care țara noastră le ia în sprijinul guvernului ucrainean.

Ulterior, prim-ministrul Ciucă are programată o întâlnire cu reprezentanţii administraţiei publice locale din Suceava, la care participă preşedintele Consiliului Judeţean, Gheorghe Flutur.

Hotărârea care vizează deschiderea punctului de trecere a fost aprobată miercuri de Guvern.

A fost aprobată hotărârea prin care a fost reglementată deschiderea punctului internaţional de trecere a frontierei şi a biroului vamal de frontieră Vicovu de Sus – România şi Krasnoilsk – Ucraina şi modificarea Hotărârii de Guvern 520/2013 privind organizarea şi funcţionarea ANAF. Este vorba despre primul punct de trecere a frontierei deschis după agresiunea militară rusă din Ucraina între Ucraina şi un stat membru al Uniunii Europene„, a precizat purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru.

Potrivit lui Cărbunaru, acest punct de trecere a frontierei vizează atât traficul internaţional de persoane în regim de trafic pietonal şi rutier, cât şi cu marfă, cu program de funcţionare permanent, permiţând astfel accelerarea şi facilitarea traversării frontierei de către persoane şi mijloace de transport.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite