Se demolează cea mai veche fabrică de pălării din România. La Paltim Timișoara s-a inventat prima mașinărie pentru berete și băști, un utilaj care funcționează și astăzi în toată lumea

Paltim Timișoara, un reper în industria textilă, a fost privatizată în anii '90, iar după 2000 a fost cumpărată de un grup de investiție american. Milioane de pălării rămase pe stoc au fost casate anul trecut, iar clădirea este demolată zilele acestea. Un dezvoltator român va ridica în locul fabricii un complex de birouri și locuințe.

08 Octombrie 2020, 11:57 |
Se demolează Paltim

Pălăriile au produs schimbări istorice în modă și în economie.

Fabrica de la Timișoara avea renume mondial și era recunoscută pentru piesele de calitate produse. Așa au ajuns pălăriile bănățene din blană de iepure și lână de oaie să fie purtate de oameni din toate colțurile lumii.

Din atelier de manufactură, s-a transformat într-o mică uzină care, în anul 1896, producea încălțăminte și pălării pentru armata austro-ungară. Fabrica a supraviețuit războaielor, a fost chiar înfloritoare în perioada interbelică, iar după naționalizare și până în 1989 a funcționat la capacitate maximă.

Aceasta a fost epoca de glorie.

Au fost perioade în care pălăria era un element definitoriu al ținutei și al personalității, atunci când la Timișoara se scria istorie și se inventa prima mașinărie pentru berete și băști, un utilaj care funcționează și astăzi în toată lumea.

Declinul fabricii a început în anii '90, odată cu vânzarea acțiunilor.

Aproape orice timișorean care trece acum pe lângă grămezile de moloz din centrul orașului cunoaște istoria fabricii.

Până la demolare, imobilele au stat 15 ani în ruină. Clădirile s-au degradat, iar acum noul dezvoltator are planuri mărețe. Conform proiectului, zona va fi transformată într-un ansamblu modern cu clădiri de birouri și apartamente.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN TELEJURNAL REGIONAL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 18°C 20°C
IASI 16°C 18°C
CLUJ 17°C 18°C
CONSTANTA 12°C 13°C
CRAIOVA 17°C 18°C
BRASOV 15°C 17°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI