Se caută voluntari pentru copiii din centrele de plasament. Dincolo de timpul petrecut în centre, voluntarii pot merge cu copiii la muzeu, la teatru sau la cursuri extrașcolare

Peste 50 de mii de copii din România sunt în grija statului, cei mai mulți dintre ei în casele unor asistenți maternali. Cei rămași în centre duc lupte nedrepte și inegale. Se simt singuri în drumul lor prin viață, chiar dacă sunt înconjurați de alți copii și de personalul din centre. Un ONG încearcă de mulți ani să schimbe destinele acestor copii și face încă o dată apel la cei care vor să devină voluntari pentru copiii care sunt singuri pe lume.

19 Septembrie 2021, 21:24 |

Ea este Ioana, unul dintre miile de copii din România care spun "acasă" unui centru de plasament. E în clasa a VIII-a. Nu are lângă ea părinți care să-i ghideze pașii, dar în drumul ei spre adolescență i-au ieșit în cale voluntari dispuși să dea din timpul și din energia lor copiilor orfani.

2.500 de astfel de copii sunt în programul "Ajungem Mari" al ONG-ului cu același nume. Pentru jumătate dintre ei s-au găsit voluntari, pentru ceilalti încă se caută.

E nevoie de peste o mie de oameni care să-și dorească să țină în brațe un copil și visurile sale, chiar și pentru câteva ore pe săptămână.

Emilia Mocan, coordonator național de voluntari în cadrul programului "Ajungem Mari": "La noi, rezultatele apar după o perioadă destul de lungă și după lucru susținut cu copiii, pentru că vorbim de copii cu traumă, de copii cu tot felul de povești mai triste. Își îmbunătățesc rezultatele școlare, reușesc să treacă clasa. Sunt copii care învață să aibă răbdare să-și exerseze empatia față de ceilalți, să aibă încredere în ei".

Raluca este unul dintre voluntarii proiectului "Ajungem Mari". Sunt deja câțiva ani de când le dă copiilor din energia ei.

Raluca Mihăilă, voluntar: "Dacă faci ceva cu care rezonezi, ai cu totul alt sentiment și vorba aia, orice oboseală e o oboseală plăcută. E foarte simplu, trebuie să fii doar tu cum ești tu. Și ei simt asta".

Dincolo de timpul petrecut în centre, voluntarii pot merge cu copiii la muzeu, la teatru sau la cursuri extrașcolare.

Emilia Mocan, coordonator național de voluntari în cadrul programului "Ajungem Mari": "Programul 'Ajungem Mari' este singurul program național care sprijină copiii din centrele de plasament și avem activitate în București, în toate sectoarele, și în 23 de județe din țară și acum încercăm să ne extindem activitatea și în județul Vaslui, unde nu aveam până acum voluntari".

Înainte de a face echipă cu copiii, voluntarii iau parte la traininguri și discută cu psihologii și consilieri educaționali ai ONG-ului.

La nivel național, peste 50.000 de copii se află în grija statului. Cei mai mulți dintre ei sunt la asistenți maternali.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 6°C 8°C
IASI 0°C 3°C
CLUJ 2°C 6°C
CONSTANTA 8°C 12°C
CRAIOVA 7°C 7°C
BRASOV 3°C 7°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI