Se caută soluţii pentru grânele ucrainene blocate în portul Odesa

24 mai 2022, 18:34

În portul Constanţa e forfotă mare. Transporturile cu grânele ucrainene ajung aici pe calea ferată sau cu barjele, pe Dunăre. Deşi se lucrează non stop pentru evitarea blocajelor, logistica din port este limitată. La fel şi în zona Dunării unde navele aşteaptă la rând.

În următoarele 3 săptămâni, în portul Constanţa va sosi şi recolta din România şi se caută soluţii prin care să fie gestionate deopotrivă încărcătura din Ucraina şi cea din România.

Marea Britanie discută cu Aliații despre perspectiva trimiterii navelor de război în Marea Neagră pentru a proteja cargourile care transportă cereale ucrainene. O aşa numită „coaliție a celor dispuși” ar urma să rupă blocada Rusiei în câteva săptămâni prin asigurarea unui „culoar de protecție” de la Odesa prin Bosfor. Asta presupune deminarea maritimă şi dotarea cu armamentul necesar protejării vaselor. Până atunci însă, europenii caută soluţii rapide pentru evita o criză globală.

Autoritățile europene iau în calcul eliminarea unor documente vamale pentru transportul mărfurilor din Ucraina spre Uniunea Europeană și invers și se are în vedere chiar renunțarea la controale sanitare.

Aproximativ 25 de milioane de tone de cereale așteaptă în silozurile Ucrainei. Apropiata recoltare va complica situația, deoarece nu va mai exista spațiu de depozitare.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite