Se caută soluții pentru a limita infectarea cu varianta Omicron. Autoritățile române nu au căzut încă de acord asupra testării obligatorii la intrarea în țară

3 decembrie 2021, 19:31

Autoritățile caută o soluție pentru a limita intrarea în țară a variantei Omicron. Iar o primă discuție a avut loc chiar la ședința de guvern de astăzi. Institutul de Sănătate Publică a propus ca persoanele care vin în România să prezinte un test Covid cu rezultat negativ, făcut cu cel mult 48 de ore înainte. Dar specialiştii analizează mai multe variante pentru a găsi o soluție care să se poată aplica fără probleme în țara noastră.

ALEXANDRU RAFILA, ministrul Sănătății: Este vorba în primul rând despre testarea sau despre necesitatea unui document care să ateste faptul că o persoană a fost testaă într-un interval de 48 de ore înainte de intrarea în România. Repet, trebuie să vedem căror categorii de persoane și din ce țări vin. Au fost analizate documentele și propunerile Centrului European de Control al Bolilor, care recomandă testarea persoanelor care călătoresc în spațiul Uniunii Europene cu un test PCR încât să reducă riscul de transmitere a acestei noi tulpini.

Potrivit ministrului Sănătății, va fi analizată inclusiv situația celor vaccinați, pentru că inclusiv ei se pot infecta. Decizia va fi luată săptămâna viitoare, dar până atunci specialiștii atrag atenția că trebuie să fim prudenți, de sărbători.

GINDROVEL DUMITRA, președintele grupului de vaccinologie din cadrul Societății Naționale de Medicină a Familiei: Ne aflăm acum în această zonă, în care încercăm să minimalizăm riscul apariţiei acestei noi variante. E nevoie să câştigăm timp, cu cât câştigăm timp, cu atât vom şti mai multe despre această boală. Pentru că vine o perioadă, şi aici ne referim în special la perioada Crăciunului, la perioada Anului Nou, ne aşteptăm ca, după aceste sărbători, la un interval de o săptămână, două săptămâni, să existe o creştere a numărului de cazuri. Această creştere va fi dependentă foarte mult de comportamentul nostru.

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a modificat din nou lista țărilor cu risc mare de răspândire Covid. Franța și Portugalia, de exemplu, intră în zona roșie, iar Spania și Suedia, în cea galbenă.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite