Se caută soluții pentru a atenua scumpirea energiei termice. Nicuşor Dan: Primăria şi Guvernul vor plăti cel puţin două treimi din preţul gigacaloriei

Nicușor Dan
Nicușor Dan
4 noiembrie 2021, 09:50

Primarul Capitalei a solicitat șefului interimar al Guvernului să intervină la Autoritatea Națională de Reglementare în Energie, pentru a revizui creșterea cu 86 la sută a tarifului de producție a energiei termice în București.

Ar însemna o subvenție de 1 miliard de lei pentru guvern, spune Nicușor Dan.

Nicușor Dan, primarul Capitalei: Ce am propus eu – a fost ca Guvernul să și intervină pe piața de gaze, adică să plătească o parte din preț, dar și ANRE să revină asupra deciziei pe 1 noiembrie. Anul trecut, acest preț era cam 195 de lei, anul acesta este 380 de lei. Eu aș dori ca, dacă anul trecut a fost 195 de lei, să fie și anul acesta 195 de lei.

Primăria și Guvernul ar urma să plătească și în această iarnă două treimi din valoarea gigacaloriei. Specialiștii spun însă că o eventuală intervenție a Guvernului la ANRE este exclusă.

Dumitru CHISĂLIȚĂ, președinte Asociația Energie Inteligentă: Guvernul nu are absolut nici cea mai mică abilitate în a discuta cu autoritatea de reglementare, autoritatea fiind o autoritate independentă care nu e sub tutela Guvernului. Şi ca atare o astfel de cerinţă ar presupune încălcarea legislaţiei. În al doilea rând, preţurile nu se stabilesc după bunul plac al cuiva. Există o metodologie. ANRE ce a făcut? A respectat această metodologie.

Însă nu doar costul de producție al gigacaloriei, ci și cel al transportului se majorează. Termoenergetica a cerut o scumpire de 85%. Și acest tarif, care acum reprezintă jumătate din cost, trebuie avizat de ANRE, probabil săptămâna viitoare.

Claudiu CREȚU, director TERMOENERGETICA: Tariful de transport și distribuție are înglobat energia care se pierde prin rețeaua de transport și distribuție. Până acum se pierdea energie cu cost de 200 de lei, acum se pierde energie care are cost crescut. Dacă în 2019 erau pierderi de 1.800 de tone pe oră, în 2020 au fost de 2.300-2.500 de tone de apă fierbinte pe oră.

Primarul a cerut de la Guvern și un împrumut de aproximativ 600 de milioane de lei pentru prima tranșă necesară cumpărării ELCEN, producătorul de agent termic, acum în insolvență, și pentru plata unei părți din datoriile acestuia.

–––––––––––––––––––––––––––––––––––

ACTUALIZARE: „Până la 1 noiembrie 2021, pe Municipiul Bucureşti (raportul dintre preţul suportat de autorităţi şi cel suportat de populaţie – n.r.) era doi la unu. Adică două părţi plătea Primăria, o parte plătea cetăţeanul. Ce am spus eu este că raportul acesta nu o să fie mai mic. Adică, Primăria plus Guvernul o să plătească cel puţin două treimi”, a explicat Nicuşor Dan, într-o declaraţie acordată presei.

El a reamintit că premierul interimar Florin Cîţu a discutat luni cu primarii oraşelor care au sisteme de termoficare centralizate despre ajutorul pe care îl poate oferi Guvernul.

„ANRE a fixat tariful abia acum, pe 1 noiembrie. Discuţia cu prim-ministrul a fost luni, la 16,30. În urma acelei discuţii, fiecare primar a trimis, prin intermediul Asociaţiei Municipiilor, solicitarea care s-a centralizat marţi după-amiază. Această solicitare este pe masa Guvernului. Răspunsul trebuie să îl dea Guvernul, dar eu cred că, din ce am vorbit cu prim-ministrul, este foarte decis să rezolve repede problema asta. (…) Prim-ministrul nu s-a pronunţat în prezenţa noastră în ce priveşte soluţia, dar ce ne-a spus că are intenţia să se implice în această problemă, pentru ca cetăţenii să nu fie afectaţi”, a precizat primarul general.

Nicuşor Dan şi-a exprimat speranţa ca, în urma intervenţiei Guvernului, ANRE să revizuiască preţul de producţie de 380 de lei pe gigacalorie.

„Soluţia cea mai echitabilă este ca Guvernul să intervină astfel încât acel preţ fixat de ANRE, de producţie, care este obligatoriu pentru toate sistemele oraşelor care transportă şi distribuie mai departe, să coboare. Adică anul trecut acest preţ era cam 195 de lei. Anul acesta este 380 de lei, aşa cum a fost fixat de ANRE. Ceea ce poate să facă Guvernul, subvenţionând gazul pe care aceşti producători de energie îl primesc, să scadă preţul de producţie care este furnizat de către ANRE”, a indicat el.

La sfârşitul lunii octombrie, Nicuşor Dan anunţa că PMB ar putea plăti 100 – 200 de milioane de lei în plus faţă de subvenţia anuală de 950 de milioane de lei pentru preţul agentului termic furnizat populaţiei. El sublinia însă că decizia aparţine Consiliului General al Capitalei.

_______________________________________________________________

Premierul interimar Florin Cîţu şi primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, urmează să se întâlnească joi, în jurul orei prânzului, la Palatul Victoria, au precizat reprezentanţi ai municipalităţii.

La începutul săptămânii, Nicuşor Dan a anunţat că urmează să aibă o întâlnire cu Florin Cîţu, pentru a discuta inclusiv despre achiziţia ELCEN de către Primăria Capitalei.

Luni, edilul general a participat la o întâlnire a Asociaţiei Municipiilor din România cu premierul, unde s-a discutat despre sprijinul guvernamental pentru sistemele de termoficare.

„Din discuţie a rezultat clar că sunt probleme şi provocări la nivel naţional, comune tuturor municipiilor şi că soluţiile pot veni doar prin colaborarea dintre administraţiile locale şi Guvernul României. Punctual pentru Bucureşti, am ridicat problema achiziţiei ELCEN de către Primăria Capitalei şi am convenit că va avea loc o discuţie separată cu premierul Florin Cîţu, în această săptămână. Voi merge la această discuţie după ce voi avea o nouă întâlnire cu reprezentanţii Termoenergetica şi cu liderii grupurilor din CGMB, ca să pot veni cu propuneri concrete şi cu o viziune comună la nivelul Bucureştiului despre problema termoficării. Vorbim nu doar de soluţii de sprijin pentru această iarnă, ci de refacerea pe fond a unui sistem de termoficare învechit, care până acum a fost doar cârpit, nu modernizat”, a scris Nicuşor Dan, pe Facebook.

El îşi exprima speranţa că se vor găsi soluţii care să implice atât Guvernul, cât şi Primăria Capitalei, astfel încât bucureştenii să fie cât mai puţin afectaţi de recenta creştere a preţurilor din energie, iar apoi, treptat, să fie reabilitat sistemul de termoficare.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite