Se caută părinți sociali pentru mii de copii. Micuți cu vârste între 3 şi 7 ani din centre de plasament trebuie daţi în grija familiilor sociale

Se caută cu disperare părinţi cu contract pentru micuţii care trebuie scoşi, anul acesta, din orfelinate. Legea a crescut de la 3 la 7 ani vârsta sub care este interzis plasamentul în centre rezidenţiale. Şi mai e un proiect: toate centrele de tip vechi trebuie închise până la sfârşitul lui 2020! E o presiune uriaşă pentru a oferi căldura unei familii pentru mii de copii. În judeţul Iaşi, cei de la direcţia de asistenţă socială le spun asistenţilor maternali că trebuie să ia cel puţin doi copii, deşi legea nu-i obligă.

03 Februarie 2019, 20:28 |
Mii de copii au nevoie de părinți sociali
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

După mai bine de 6 ani de muncă în Norvegia, soţii Jugrin din comuna Lespezi au ajuns să aibă de toate, nu şi bucuria de a fi părinţi. Reveniţi în satul natal, au cerut să devină asistenţi maternali. După doi ani de aşteptare, doar soţul a primit atestatul. Soţia a fost refuzată fiindcă nu a terminat liceul, aşa cum cere fişa postului. De două săptămâni, au adus acasă trei copii, fraţi.

Cei trei copii mai au şase fraţi la alţi asistenţi maternali. Sunt destul de aproape unii de alţii şi se pot vedea. Pot sta la familia socială până la majorat, dacă între timp părinţii de sânge nu reuşesc să le ofere un cămin adevărat. Lucian nu are voie să aibă şi alt contract de muncă pe lângă cel de asistent maternal.

Iaşiul are cei mulți copii ajunşi în grija statului. 900 de asistenţi maternali, şi ei - cei mai mulţi din ţară, sunt părinţi cu contract de muncă pentru 1200 de suflete.

Au mai fost 400 de candidaţi pentru postul de părinte social, dar jumătate nu l-au obţinut. Unii nu au studii medii, iar alţii nu au acceptat să ia în grijă cel puţin doi copii, aşa cum li s-a cerut. Această ieşeancă a renunţat să mai fie asistent maternal după ce fata pe care a crescut-o de la nici trei ani a fost accidentată grav. Acum e angajată ca asistent personal.

Asistenţii maternali nu pot fi obligaţi să ia în grijă mai mult de un copil. La evaluare se poate doar constata dacă ar putea prelua până la patru copii.

Anul acesta, mii de copii care au între 3 şi 7 ani şi sunt în centre de plasament trebuie daţi în grija familiilor sociale. Mai mult, un proiect de lege prevede că toate centrele de tip vechi, în care sunt şi peste 150 de copii, trebuie închise în cel mult doi ani. Peste 14 mii de copii vor fi mutați în locuinţe de tip familial sau la asistenţi maternali.

În jur de patru mii de asistenţi maternali vor fi angajaţi până în 2023 printr-un proiect cu fonduri europene de peste o jumătate de miliard de euro. Fiecare poate câştiga lunar între 2000 şi 3500 de lei.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 5°C 7°C
IASI 4°C 4°C
CLUJ 3°C 6°C
CONSTANTA 7°C 12°C
CRAIOVA 4°C 6°C
BRASOV 4°C 7°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI