Se caută părinți sociali pentru mii de copii. Micuți cu vârste între 3 şi 7 ani din centre de plasament trebuie daţi în grija familiilor sociale

3 februarie 2019, 20:28

După mai bine de 6 ani de muncă în Norvegia, soţii Jugrin din comuna Lespezi au ajuns să aibă de toate, nu şi bucuria de a fi părinţi. Reveniţi în satul natal, au cerut să devină asistenţi maternali. După doi ani de aşteptare, doar soţul a primit atestatul. Soţia a fost refuzată fiindcă nu a terminat liceul, aşa cum cere fişa postului. De două săptămâni, au adus acasă trei copii, fraţi.

Cei trei copii mai au şase fraţi la alţi asistenţi maternali. Sunt destul de aproape unii de alţii şi se pot vedea. Pot sta la familia socială până la majorat, dacă între timp părinţii de sânge nu reuşesc să le ofere un cămin adevărat. Lucian nu are voie să aibă şi alt contract de muncă pe lângă cel de asistent maternal.

Iaşiul are cei mulți copii ajunşi în grija statului. 900 de asistenţi maternali, şi ei – cei mai mulţi din ţară, sunt părinţi cu contract de muncă pentru 1200 de suflete.

Au mai fost 400 de candidaţi pentru postul de părinte social, dar jumătate nu l-au obţinut. Unii nu au studii medii, iar alţii nu au acceptat să ia în grijă cel puţin doi copii, aşa cum li s-a cerut. Această ieşeancă a renunţat să mai fie asistent maternal după ce fata pe care a crescut-o de la nici trei ani a fost accidentată grav. Acum e angajată ca asistent personal.

Asistenţii maternali nu pot fi obligaţi să ia în grijă mai mult de un copil. La evaluare se poate doar constata dacă ar putea prelua până la patru copii.

Anul acesta, mii de copii care au între 3 şi 7 ani şi sunt în centre de plasament trebuie daţi în grija familiilor sociale. Mai mult, un proiect de lege prevede că toate centrele de tip vechi, în care sunt şi peste 150 de copii, trebuie închise în cel mult doi ani. Peste 14 mii de copii vor fi mutați în locuinţe de tip familial sau la asistenţi maternali.

În jur de patru mii de asistenţi maternali vor fi angajaţi până în 2023 printr-un proiect cu fonduri europene de peste o jumătate de miliard de euro. Fiecare poate câştiga lunar între 2000 şi 3500 de lei.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite