Se caută o soluție pentru românii cu rate la bănci care se află în dificultate din cauza COVID-19. Mai multe instituții sunt de acord cu amânări la plată

25 martie 2020, 09:48

În acest moment, 13 bănci dintr-un total de 34 din România au anunțat că oferă clienților posibilitatea de a amâna plata ratelor între una și patru luni.

Cele 13 instituții de credit controlează împreună mare parte din piața bancară de la noi.

Autoritățile caută o soluție instituționalizată și pentru restul clienților cu rate.

Florin Cîțu, ministrul de Finanțe: „Suntem foarte aproape de o soluție pentru clienții băncilor, o soluție pe care o discutăm cu Banca Națională și cu sistemul bancar”.

Ministrul de Finanțe nu a precizat însă dacă este vorba despre o amânare la plata ratelor sau despre o altă facilitate. Românii care au credite în lei și vor dori să achite, în continuare, ratele la timp se pot așteapta la sume mai mici de plata, spun analiștii financiari.

Dobânzile sunt în scădere după ce Banca Națională a redus, vineri, dobânda de referință de la 2,5%, la 2%.

Irina Chițu, analist financiar, director general Finzoom: „Câștigători vor fi cei cu credite în lei cu dobânzi variabile cărora li se vor ieftini creditele aflate în derulare. Dacă facem o simulare pentru un credit Prima casă de 225.000 de lei pe 30 de ani , față de acum trei luni, rata la un astfel de credit a scăzut cu 75 de lei”.

„ROBOR” la trei luni, indice în funcție de care sunt calculate ratele la creditele în lei cu dobânda variabilă, a scăzut marți la 2.62, de la 3.24, cât era vineri, la momentul reducerii dobânzii de referință.

Clienții care totuși nu mai pot plăti deloc ratele din motive întemeiate au la dispoziție varianta concilierii cu banca.

Liviu Fenoghen, director general, Centrul de Soluționare a Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar: „Motivele pot să fie diverse de la probleme care sunt apărute în familie și care nu mai permit plata acestor rate și până la mai nou apariția acestei pandemii. Până acum, din monitorizarea noastră fiind doar 2 cazuri în care consumatorii s-au referit în mod expres la această pandemie ca motiv că nu mai pot să mai plătească ratele. Probabil că acest număr va crește”.

Procedura concilierii este gratuită pentru personele fizice și se desfășoară prin intermediul Centrului de Soluționare Alternativă a Litigiilor.

Alte țări europene, precum Ungaria, au luat deja ca suspendă plata ratelor până la finalul anului.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă