Se caută miniștri pentru Cabinetul Cîțu

19 decembrie 2020, 18:42

Premierul Florin Cîțu va fi secondat de doi vicepremieri, Dan Barna și Kelemen Hunor. PNL va conduce 9 ministere.

Potrivit informațiilor de până acum, Apărarea, Externele și Energia, desprinsă din Ministerul Economiei, își vor păstra titularii: Nicolae Ciucă, Bogdan Aurescu și Virgil Popescu.

La Interne, Marcel Vela ar putea fi înlocuit de Lucian Bode, iar la Educație este luat în calcul și Sorin Câmpeanu. Violeta Alexandru ar putea ceda portofoliul de la Muncă lui Robert Sighiartău sau Dan Vilceanu, în timp ce la Finanțe se vehiculează cele mai multe nume: Lucian Heius, Bogdan Hutuca sau Sebastian Burduja.

USR-PLUS va avea 6 ministere, pe care trebuie să le împartă în interiorul Alianței. Par bătute în cuie numele lui Cătălin Drula la Transporturi și cel al lui Vlad Voiculescu la Sănătate. Economia i-ar putea reveni lui Claudiu Nasui, iar pentru Fondurile Europene sunt favoriți europarlamentarii Cristian Ghinea și Dragoș Pâslaru. La Justiție se vehiculează nu mai puțin de 3 nume: Stelian Ion, Ramona Strugariu și Dragoș Tudorache.

UDMR e considerat de mulți observatori marele câștigator al negocierilor. ÎI revin doar 3 ministere, dar două dintre ele, Mediul și Dezvoltarea, au fost râvnite de toate partidele din coaliție. Ele ar putea fi conduse de Tanczos Barna, respectiv Cseke Attila.

După finalizarea negocierilor, președintele Klaus Iohannis va convoca partidele pentru o nouă rundă de consutări și va anunța numele premierului desemnat. Acesta trebuie să meargă apoi cu cabinetul în Parlament, pentru votul de investitură.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite