Se caută măsuri de răspuns în cazul atacului din Marea Arabiei asupra unui petrolier. Teheranul a respins acuzațiile

2 august 2021, 18:55

România, care s-a coordonat cu Statele Unite și Regatul Unit, a condamnat cu fermitate atacul. Ministerul român de externe l-a convocat pe ambasadorul Iranului la București căruia i-a cerut explicații pentru incident. La fel a procedat și guvernul britanic. Ministerul român de Externe continua coordonarea cu aliații și partenerii României pentru a identifica măsurile de răspuns cele mai potrivite.

Prim ministrul noului guvern de coaliție al Israelului, Naftali Bennett: Tocmai am auzit că Iranul, într-o manieră lașă, încearcă să ascundă responsabilitatea pentru incident, neagă implicarea. O spun rãspicat: Iranul este cel care a executat atacul asupra navei. Manierele brutale ale Teheranului sunt periculoase nu numai pentru Israel dar afecteazã și interesele globale, Libertatea Navigației și comerțul internațional. Existã dovezi de intelligence și sperãm cã întreaga comunitate internațională vă spune clar regimului iranian cã a fãcut o mare greșealã.

Nava Mercier Street, care transporta produse petroliere, este înregistrată în Liberia. Este proprietatea unei companii japoneze dar este gestionată de firma israeliană Zodiac Maritime. Există diverse explicații pentru incident. Compania israeliană a anunțat că a fost un act de piraterie.

Centrul pentru Securitatea Maritimă din Oman a confirmat că a fost un accident în afara apelor teritoriale ale emiratului. Surse de inteligence din Statele Unite și țări europene au declarat sub protecția anonimatului că Iranul este principalul suspect.

 

 

 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite