Se caută donatori de celule stem. Aceşti oameni pot salva viaţa unor bolnavi de leucemie

17 septembrie 2018, 13:47

Luminiţa a primit o nouă șansă la viața pentru că, undeva, în Cipru, o tânără a ales să fie donator de celule stem.

“În luna decembrie 2016 am fost diagnosticată cu leucemie. Exact când şi se pare că toată lumea e a ta, când crezi că nu ţi poate întâmpla nimic (…) Ţi se pare că se năruie totul în jur. Am fost anunţată că s-au g[sit trei donatori . Până la urmă, donatorul a fost din Cipru, o fată de 25 de ani, 100% compatibilă cu mine, care mi-a donat viaţă. Pot să spun că este a doua mamă pentru mine”, povesteşte Luminiţa Ilieş.

Mii de pacienți figurează pe lista de așteptare în România pentru un transplant medular și se agață de speranța găsirii donatorului potrivit. Din 2013 există și în ţara noastră un Registru Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice. Ieşenii au aflat cum pot deveni donatori datorită campaniei „Donează o șansă la viaţă”.

Persoanele care vor să doneze celule stem hematopoietice trebuie să aibă între 18 și 45 de ani. Pentru înscrierea în registru, se recoltează sânge. Donatorul poate primi oricând un telefon pentru a fi informat că e compatibil cu un pacient. Atunci decide dacă merge mai departe cu recoltarea efectivă a celulelor.

La Iaşi, centrul pentru donatorii de celule stem hematopoietice funcționează în cadrul Institutului Regional de Oncologie.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite