Se caută donatori de celule stem. Aceşti oameni pot salva viaţa unor bolnavi de leucemie

Sute de mii de copii și adulți din lumea întreagă află în fiecare an că suferă de leucemie sau de alte boli ale sistemului sanguin ori imunitar. Pentru mulți dintre ei, transplantul de celule stem este singura salvare de la o sentință crudă. Institutul Regional de Oncologie Iaşi a organizat o amplă campanie de informare în speranţa că vor avea mai mulţi donatori.

17 Septembrie 2018, 13:47 (actualizat 17 Septembrie 2018, 15:57) Știrile TVR |
Se caută donatori de celule stem
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Luminiţa a primit o nouă șansă la viața pentru că, undeva, în Cipru, o tânără a ales să fie donator de celule stem.

“În luna decembrie 2016 am fost diagnosticată cu leucemie. Exact când şi se pare că toată lumea e a ta, când crezi că nu ţi poate întâmpla nimic (...) Ţi se pare că se năruie totul în jur. Am fost anunţată că s-au g[sit trei donatori . Până la urmă, donatorul a fost din Cipru, o fată de 25 de ani, 100% compatibilă cu mine, care mi-a donat viaţă. Pot să spun că este a doua mamă pentru mine”, povesteşte Luminiţa Ilieş.

Mii de pacienți figurează pe lista de așteptare în România pentru un transplant medular și se agață de speranța găsirii donatorului potrivit. Din 2013 există și în ţara noastră un Registru Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice. Ieşenii au aflat cum pot deveni donatori datorită campaniei „Donează o șansă la viaţă".

Persoanele care vor să doneze celule stem hematopoietice trebuie să aibă între 18 și 45 de ani. Pentru înscrierea în registru, se recoltează sânge. Donatorul poate primi oricând un telefon pentru a fi informat că e compatibil cu un pacient. Atunci decide dacă merge mai departe cu recoltarea efectivă a celulelor.

La Iaşi, centrul pentru donatorii de celule stem hematopoietice funcționează în cadrul Institutului Regional de Oncologie.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 3°C -1°C
IASI 0°C 0°C
CLUJ -3°C -1°C
CONSTANTA -1°C -1°C
CRAIOVA 0°C 0°C
BRASOV -6°C -4°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI