"Se arată la orizont un posibil val 6. Omicron în subvarianta BA2 ar genera forme grave de boală", avertizează vicepreşedintele Societăţii de Epidemiologie, Emilian Popovici

Subvarianta BA2 a tulpinii Omicron a SARS-CoV-2 generează variante grave de boală, arată un studiu al cercetătorilor japonezi, citat de vicepreşedintele Societăţii Române de Epidemiologie, Emilian Popovici. Această subvariantă este rezistentă la unele antivirale şi la anticorpii monoclonali, dar vaccinul în doză booster îşi menţine protecţia.

18 Februarie 2022, 16:12 (actualizat 18 Februarie 2022, 16:31) Știrile TVR |
Simptome Covid / FOTO: Shutterstock

"Un studiu din Japonia a comunicat că Omicron în subvarianta BA2 este mai transmisibilă cu 30-50% faţă de varianta BA1, ar genera forme grave de boală într-o măsură echivalentă cu varianta Delta, ceea ce este extrem de îngrijorător. De când în Danemarca această subvarianta BA2 a ajuns dominantă, spitalizările şi decesele au crescut, dar în Marea Britanie şi Africa Sud, în care subvarianta este dominantă, spitalizările şi decesele au scăzut. Rămâne de văzut, însă semnalul de alarmă este clar. Studiul japonez este confirmat parţial de cercetători americani. Subvarianta BA2 este rezistentă la unele antivirale, cum este Strovimab, şi, mai alarmant, este rezistent la anticorpii monoclonali. Subvarianta BA2 este detectată în cel puţin 74 de ţări şi dominant în cel puţin 11 ţări", a spus Popovici, la conferinţa "Doi ani de pandemie COVID-19 în România", organizată de Academia de Ştiinţe Medicale.

Medicul este sceptic în ceea ce priveşte finalul pandemiei.

"Vaccinurile administrate în doză booster îşi menţin o protecţie de 74%. Vestea bună este că cei care au fost infectaţi cu subvarianta BA1 şi sunt vaccinaţi prezintă o protecţie faţă de BA2. Probabil că vor mai fi schimbări. Dar, iată că nici nu au apucat oamenii să spună prea apăsat că ne apropiem de sfârşitul valului 5, unii mai optimişti că ne apropiem de sfârşitul pandemiei şi se arată la orizont un posibil val 6. Semnalele care vin sunt de alarmă. Varianta BA2 pare a fi comparabilă cu varianta Delta. Vom vedea dacă s-a adeverit ceea ce au comunicat japonezii. A spune acum că lucrurile se vor încheia este, după părerea mea, o greşeală", a adăugat Emilian Popovici, citat de Agerpres.

 

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CORONAVIRUS
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 30°C 30°C
IASI 22°C 27°C
CLUJ 25°C 24°C
CONSTANTA 29°C 28°C
CRAIOVA 26°C 26°C
BRASOV 22°C 24°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI