Scutiri de impozite pentru pensionari. A fost adoptată legea care elimină CASS şi, parţial, impozitul de 16%

5 ianuarie 2017, 08:34

Camera Deputaţilor a adoptat legea care scuteşte de impozitul de 16% pensiile mai mici de 2.000 de lei. Plafonul a fost introdus la propunerea PSD. PNL nu a fost de acord.

Pe lângă impozitul de 16%, legea elimină şi contribuţia de sănătate de 5,5%, dar pentru toate pensiile.

Cel mai mult vor avea de câştigat românii cu pensii mari, care plătesc acum impozite şi contribuţii pe măsură.

Românii cu pensii mici, de sub 1.100 de lei, nu achită nici acum impozit, iar contribuţia de sănătate este mică. Prin urmare, ei vor obţine în plus mai puţin de 5 lei.

Pensionarii care iau 1.500 de lei câştigă în plus 96 de lei, 64 din impozit şi 32 din contribuţie.

La o pensie de 2.000 de lei, impozitul este de 144 de lei, iar contribuţia la asigurările de sănătate, de 60 de lei. Astfel, pensionarii obţin în plus 204 lei.

Aplicarea acestei legi va lăsa bugetul cu un gol de 1,2 miliarde de lei, a calculat ministrul Finanţelor, Viorel Ştefan.

 

CU CÂT CREŞTE PENSIA DE 2.000 DE LEI

– câştig total: +204 lei

– scutirea de impozit: +144 de lei

– eliminare CASS: +60 de lei

CU CÂT CREŞTE PENSIA DE 1.500 DE LEI

– câştig total: +96 de lei

– scutirea de impozit: +64 de lei

– eliminare CASS: +32 de lei

CU CÂT CREŞTE PENSIA DE 1.000 DE LEI

– câştig total: sub 5 lei

– scutirea de impozit: 0

– eliminare CASS: sub 5 lei

 

ACTUALIZARE 16.20.  Parlamentul a aprobat scutirea de plata CASS a tuturor pensiilor și de impozit pentru cele sub 2.000 lei. Proiectul de lege urmează să fie transmis președintelui Iohannis spre promulgare.

___________________________________

Miercuri, Comisia de buget — finanțe a Camerei Deputaților a decis scutirea pensionarilor de la plata contribuției asigurărilor sociale de sănătate și neimpozitarea pensiilor sub 2.000 lei.

Membrii comisiei au aprobat, cu 17 voturi „pentru” și șapte împotrivă, raportul cu amendamente în acest sens la proiectul de lege de modificare a Codului fiscal inițiat de fostul senator Cristiana Anghel împreună cu mai mulți parlamentari.

Acest proiect, adoptat în legislatura trecută de Senat, prevedea neimpozitarea tuturor pensiilor și scutirea pensionarilor de la plata contribuției asigurărilor sociale de sănătate.

Președintele comisiei, Viorel Ștefan, a propus amendarea proiectului în sensul ca doar pensiile sub 2.000 de lei să fie neimpozitate, amendament adoptat cu 14 voturi „pentru”, cele ale PSD, și opt împotrivă, ale Opoziției.

Reprezentanții PNL au susținut varianta inițială a proiectului privind neimpozitarea tuturor pensiilor, în timp ce UDMR a propus ca doar pensiile speciale peste 2.000 de lei să fie impozitate, iar restul să fie neimpozitate, fără stabilirea unui plafon. Amendamentele PNL și UDMR au fost respinse.

Potrivit lui Viorel Ștefan, înainte de aplicarea acestor măsuri, obligația de transfer de la bugetul de stat către Casa de Sănătate era „undeva la 600 — 650 milioane de euro” iar după implementarea măsurilor, impactul va crește „cu încă vreo 300 milioane de euro”.

Sursa: Agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite