Scurtmetraj despre hărțuirea profesorilor. Medeea Marinescu: Cred că mare parte a problemelor din societatea noastră se întâmplă din cauza faptului că legile sunt interpretabile, lejere

16 mai 2019, 11:51

Clipul a fost publicat pe pagina Uniunii Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar Iași și are peste două milioane de vizualizări.

Părinții de la Federația Națională a Asociațiilor de Părinți spun, însă, că videoclipul nu face decât să dezbine părțile implicate în educație și că prin astfel de inițiative nu se va ajunge la o colaborare reală între părinți și profesori.

Psihologul Ioana Gogorici, a declarat în emisiunea Ca’n viață, că fenomenul de agresivitate din partea copiilor are legătură cu noile metode de parenting, în care nu spunem nimic copilului, pentru că este greșit să îi spunem că ceva nu se face. Ioana Gogorici este de părere că foarte mulți părinții citesc doar titlurile din ziare, din articole în care ni se spune cum să ne creștem copiii. Ei citesc doar titlurile, nu merg mai departe în profunzime și toți cred că știu. Acolo, psihologia modernă spune că nu batem copilul, nu îl pedepsim, dar – a nu se confunda. Nu-l pedepsim, înseamnă că nu îl pedepsim violent, agresiv, dar copilului trebuie să-i pui niște limite care sunt similare cu pedeapsa: Dacă faci asta, ceva greșit, atunci eu nu îți voi da ceva. Este ok de făcut asta. Copilul are nevoie de niște limite, spune Ioana Gogorici.

Actrița din rolul principal este Medeea Marinescu, a declarat în emisiunea Ca’n viață, că scopul Uniunii Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar Iași, prin acest videoclip, a fost de a sensibiliza nu numai opinia publică, ci să tragă un semnal de alarmă înspre Guvern, spre Ministerul Educației și să se inițieze o lege care să-i apere pe de o parte pe profesori, pe de altă parte să instituie niște reguli foarte clare, foarte ferme că:  oricine greșește, fie că profesorul este agresat, fie că elevul este agresat de către un pedagog, acesta să plătească foarte dur, foarte clar. Cred că mare parte din problemele din societatea noastră se întâmplă din cauza faptului că legile noastre sunt interpretabile, lejere, este de părere Medeea Marinescu.

Laviniu Lăcustă, președintele USLIP Iași: Nu ne-am propus baricadarea școlilor. Nu considerăm orice părinte sau elev ca având potențial infracțional a priori. Noi am susținut întotdeauna o bună comunicare între aceștia și profesori. Cerem legiferarea unor sancțiuni atunci când faptele devin contravenții sau infracțiuni, luând în considerare și efectul preventiv al legii. Dacă vom avea o lege mai drastică, în ceea ce privește anumite derapaje, ne gândim că aceste elemente negative, care pot proveni din orice categorie, vor fi mai atente când vor jigni, vor șicana sau vor lovi un cadru didactic și nu numai.

Agresivitate și violență în mediul școlar

93% dintre profesori spun că a crescut fenomenul de agresivitate și violență în mediul școlar

7% dintre profesori nu observă vreo schimbare

70% consideră ca sunt frecvent întâlnite situațiile de agresivitate emoțională: amenințări, intimidări, manipulări, etc

63 % dintre profesori au identificat situații de agresivitate și violență verbală

40% au întâlnit situații de agresivitate și violență fizică.

97% consideră că agresivitatea și violența în mediul școlar este o problemă importantă ce trebuie cunoscută și prevenită

0,4% dintre cei întrebați nu cred că este o problemă importantă

45% dintre profesori cred ca există riscul de a fi victime ale unei forme de agresiune și violență în mediul școlar

16% nu cred că pot fi ținta vreunei agresiuni

39% dintre profesori nu se pot pronunța

Sursa: USLIP IASI

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite