Scurgerile de metan din gazoductele Nord Stream, un act de sabotaj. Bănuielile se îndreaptă spre Moscova, care cere o echipă internațională de experți, pentru anchetă

28 septembrie 2022, 18:01

Însă marea întrebare rămâne: cine e în spate. Speculațiile merg în direcția Rusiei. Moscova însă le califică drept absurde și prostești și se plânge că pierde bani mulți întrucât gazul se risipește în marea Baltică.

Experții citați de presa internațională sunt de părere că atacurile asupra Nord Stream 1 și Nord Stream 2 au fost comise de scafandri și a fost o operațiune extrem de complexă, din toate punctele de vedere, așadar nu putea fi pusă la cale decât de către un stat. Stream 1 și Stream 2 nu erau operaționale, dar erau pline cu gaz, iar scurgerile vor dura multe zile, până ce se epuizează metanul.

”Va dura. Specialiştii spun că durează până ce scade presiunea gazului, deci zona se calmează într-o săptămână-două. Numai după aceea putem vedea ce s-a întâmplat”, anunță Morten Boedskov, ministrul Apărării din Danemarca.

Experți germani afirmă că, pe anumite porțiuni, cele două conducte au fost avariate iremediabil. Nord Stream 1 era oprit de Rusia din august. Iar Nord Stream 2 nu a intrat niciodată în funcțiune.

Ucraina e singura țară care a acuzat direct Rusia. Însă mai sunt oficiali occidentali care lasă să se înțeleagă faptul că bănuielile se îndreaptă spre Moscova.

”Perturbarea deliberată a infrastructurii energetice active din Europa e inacceptabilă şi va atrage după sine o reacţie fermă”, anunță Ursula von der Leyen, preşedinta Comisiei Europene.

”Personal, cred că momentul acestor trei explozii e semnificativ. Rusia pierde iniţiativa operaţională în teren, în Ucraina”, declaraă Zbigniew Rau, ministrul de externe al Poloniei.

ŞI MOSCOVA SUSŢINE CĂ E UN ACT DE SABOTAJ

Moscova califică drept o prostie și o absurditate speculațiile că s ar află la originea atacului. Și se plânge, că pierde bani, întrucât gazul se irosește.

Scurgerile sunt în apele internaționale și va fi nevoie de o echipa internațională de experți care să facă cercetări la față locului.

Potrivit presei germane, serviciile secrete americane ar fi avertizat guvernul de la Berlin, chiar înaintea războiului din Ucraina, că există riscul unor atacuri asupra Nord Stream 1 și 2.

”Scurgerile sunt investigate. Informaţiile iniţiale arată că ar putea fi vorba despre un atac sau un sabotaj. Dar sunt informaţii iniţiale, neconfirmate încă. Dacă se confirmă, asemenea atacuri, clar, nu sunt în interesul nimănui”, afirmă Antony Blinken, secretar de stat, SUA.

Aceste atacuri nu vor avea un efect semnificativ asupra sectorului energetic european, e de părere administrația americană. De asemenea, oficialii americani promit că acționează zi și noapte pentru a se ocupa de securitatea energetică a Europei, atât pe termen scurt, cât și pe termen lung.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite