Scurgeri de informaţii în SUA. Transcrieri în presă ale unor convorbiri telefonice dintre Donald Trump alţi lideri

Administraţia Trump este lovită de una dintre cele mai mari scurgeri de informaţii de la începutul actualului mandat: au apărut în presă presupuse transcrieri fidele ale unor convorbiri telefonice pe care Donald  Trump le-a avut cu alţi lideri. Între ei, premierul Australiei şi preşedintele Mexicului - cu care chestiunea notoriului zid de graniţă a devenit un subiect de fricţiuni personale.

04 August 2017, 14:50 |
  • Donald Trump, în campanie: Vom construi zidul, 100% sigur! Cine va plăti pentru zid?
  • Publicul: Mexicul!!

Acelaşi lucru i l-a spus şi preşedintelui Mexicului, la doar o săptămână după învestitura la Casa Albă. De convorbire s-a ştiut atunci. Acum însă, Washington Post publică şi presupusa transcriere a acesteia:

Dacă veţi spune că Mexicul nu va plăti pentru zid, atunci nu vreau să mă mai întâlnescu cu voi, pentru că nu pot trăi cu asta. (...) Ştiu să construiesc zidul foarte ieftin, o să fie mult mai ieftin decât mi se spune, şi o să fie frumos şi o să arate bine” (sursa: Washington Post)

Enrique Pena Nieto îi răspunde mereu diplomatic, cu dumneavoastră, că vrea ca între cele două ţări să continue colaborarea, dar că nu poate accepta ca ţara sa, în vreo formă, să plătească un zid la graniţa cu Statele Unite.

Iar cu premierul australian, şi el fost om de afaceri, lucrurile au mers şi mai rău:

Donald Trump: “…aşa au pierdut (democraţii) alegerile, din cauza unor acorduri prosteşti ca ăsta. Aţi intermediat multe acorduri economice prosteşti şi vă respect, dar vă garantez că multe au fost stupide. Acesta e un acord stupid, şi mă va face să arăt rău” (sursa: Washington Post).

Premierul Australian, Malcolm Bligh Turnbull, îi aminteşte că Statele Unite şi Australia au un acord clar, semnat, prin care Statele Unite trebuie să accepte refugiaţi şi să-şi respecte obligaţiile.

  • Donald Trump: “O să fiu văzut de poporul meu ca un lider slab şi ineficient încă din prima săptămână. Mă omori! (...) M-am săturat. De dimineaţă dau asemenea telefoane şi ăsta este cel mai neplăcut. Cel cu Putin a fost plăcut. E ridicol”.
  • Malcolm Turnbull: Vreţi să vorbim de Siria şi Coreea de Nord
  • Donald Trump: ...(indescifrabil) asta e o nebunie.
  • Malcolm Turnbull: Vă mulţumim pentru angajamentele dumneavoastră. Sunt importante pentru noi.
  • Donald Trump: E important pentru tine şi jenant pentru mine. Jenant, dar măcar te-am scăpat.

Comunicatul dat de Casa Albă în ianuarie, după această conversaţie, a fost că cei doi lideri au avut o discuţie fructuoasă.

Totuşi, până şi adversarii preşedintelui Trump spun că, dacă aceste scurgeri de informaţii sunt adevărate, sunt extrem de nocive - argumentând că un şef de stat trebuie să aibă liniştea să poată discuta în voie cu omologii săi chestiuni sensibile, fără teama că pot ajunge în presă.

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 0°C 2°C
IASI -3°C -3°C
CLUJ -6°C -6°C
CONSTANTA -1°C -2°C
CRAIOVA 0°C 2°C
BRASOV -5°C -5°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI