Scumpirile îi împing pe români spre piața neagră. Oamenii sunt tentați să cumpere produse contrafăcute sau de contrabandă

9 martie 2023, 19:37

Când vine vorba despre cumpărarea produselor contrafăcute sau cumpărate de pe piața neagră, părerile românilor sunt împărțite. Cu toate acestea, un sondaj făcut de IRES la comanda Asociației Activ arată că, în contextul creşterii preţurilor, oamenii vor fi tentaţi să cumpere produse de pe piaţa neagră, vândute la preţuri mai mici, în proporție de 74 %.

Principalele produse pe care intervievaţii menţionează că le vor cumpăra de pe piaţa neagră sunt produse alimentare (57% dintre persoane le menţionează), îmbrăcăminte şi încălţăminte (31%); Alte produse, menţionate mai puţin sunt cosmeticele şi produsele de igienă (12%), electronicele (11%) și  ţigările (10%).

Specialiștii susțin că această tendință are legătură cu gradul de sărăcie dar și cu diferența de preț dintre un produs original și unul contrafăcut.

Daniel Mărăcineanu, președintele asociației combaterii traficului ilicit „Viitorul”: Principalul motiv pentru care românii achiziţionează produse provenite din traficul ilicit de mărfuri face referire la puterea de cumpărare redusă şi, doi la mână, la diferenţa considerabilă de preţ între un produs original şi un produs care provine din piaţa neagră. Aceste produse sunt periculoase pentru că îţi pun în pericol sănătatea şi chiar viaţa”.

Bogdan Voicu, sociolog, Institutul pentru Cercetarea Calităţii Vieţii, Academia Română: „Ştim că adeseori, cele contrafăcute au fiabilitate mai ridicată, dar încă nu căutăm fiabilitatea fiindcă nivelul nostru de dezvoltare nu este acolo unde să căutăm lucrul cel mai bun. E interesant și de observat că lucrurile mai ieftine sunt de fapt mai scumpe pe termen lung pentru că durează mai puțin și, în loc să îl folosești doi ani, îl folosești șase luni şi îl schimbi de patru ori în doi ani”.

Același studiu mai arată că țări precum China, Turcia, Ucraina şi Republica Moldova sunt identificate drept principalele surse pentru produsele contrafăcute sau provenite din contrabandă, iar războiul din Ucraina este perceput ca un factor de creştere a traficul ilicit de mărfuri pentru aproape jumătate dintre români. Studiul a fost realizat, la nivel naţional pe un eşantion de 1.044 de persoane şi este reprezentativ pentru populaţia adultă a României. Culegerea datelor s-a realizat telefonic, iar marja de eroare este de 3,03%.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite