Scumpirile au lovit puterea de cumpărare a angajaţilor. Jumătate dintre salariaţi, fără majorări de venituri

25 iunie 2022, 16:46

Aproape jumătate (44%) dintre angajaţii români care au participat la un sondaj realizat pe o platformă de recrutare se plâng că le-a scăzut simţitor nivelul de trăi, în condițiile în care inflaţia de 14,5 la șută a lovit direct puterea de cumpărare. Şi aceasta, fiindcă preţurile au explodat atât la alimente, bunuri de larg consum şi produse vestimentare, cât şi la utilităţi şi carburanţi.

Mai puţin de 4 din 10 angajaţi (37%) au primit însă o mărire de salariu de la începutul anului – sub rata inflaţiei, în 90 la șută din cazuri. Aşa că unii au pierdut şi jumătate din puterea de cumpărare, potrivit sondajului.

Pentru un salariat din zece (12%), angajatorii au oferit alte beneficii precum tichete de masă sau prime ocazionale. Jumătate dintre angajați (51%) nu au beneficiat însă de vreo creştere a venitului. Un sfert dintre ei au primit doar promisiuni de majorări salariale, care nu s-au concretizat încă.

Aproape 60 la sută (56%) spun că o mărire între 10 şi 30 la șută i-ar ajuta să reducă impactul inflaţiei. Aproape un sfert consideră că au nevoie şi de 50 la sută în plus la salariu (31-50%).

Doi din zece angajaţi susţin că majorarea ar trebui să fie chiar mai mare ca să îşi poată menţine stilul de viaţă. Unul din zece are în plan să se implice şi în alte proiecte profesionale pe lângă job, ca să câştige mai mult.

Dintre cei care nu au primit vreun ban în plus sau pentru care mărirea de salariu nu acoperă inflaţia, aproape jumătate (44%) se gândesc să caute și alte oferte pentru a compară salariile, Iar doi din zece (19%) vor să discute cu angajatorul pentru a găși soluţii.

Sondajul a fost realizat în perioada 27 mai – 19 iunie pe un e?antion de 1.451 de utilizatori de internet din România.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite