Scumpiri la transportul pe cablu pe pârtiile din România. Unele prețuri au ajuns apropiate de cele din Austria

19 decembrie 2022, 18:42

Pe pârtia din Poiana Brașov sunt doar câteva petice de zăpadă, singurele dovezi că suntem în plin sezon de iarnă. Domeniul schiabil are 10 instalații de transport pe cablu, de toate categoriile, însă turiștii vor plăti mai mult pentru a le folosi. La telecabina Postăvarul, de exemplu, prețurile au crescut cu 20 la sută față de anul trecut.

Au crescut foarte mult costurile cu furnizarea de energie electrică, costurile cu resursa umană, costurile cu motorina„, ne-a precizat Sorin Toarcea, purtător de cuvânt Primăria Brașov.

Un skipass de o zi ajunge astfel la 170 de lei.

Și la Sinaia prețurile la transportul pe cablu au ținut pasul cu scumpirile, ajungând la valori apropiate de cele din Austria.

Un skipass de o zi pentru un adult costă 230 de lei. În alte zone din țară, tarifele sunt mai accesibile: 140 de lei pe zi la Bistrița, 130 de lei pe domeniul Şureanu și 120 de lei pe pârtiile din Harghita Mădăraş.

Deocamdată pe puține părții se poate schia. La Păltiniș, doar tunurile produc zăpadă.

Lucrăm cu 18 tunuri de zăpadă, trebuie să fie rece -2,3 grade, au fost multe zile calde. Acum avem noroc, fără zăpadă nu poți să schiezi și vrem să schiem”, spune Martin Fernandez, administrator pârtie Păltiniș.

Meteorologii spun că nu va ninge nici în vacanța de Crăciun.

În perioada 23-26 decembrie maximele vor fi cuprinse în general între 7 şi 14 grade, iar minimele termice se vor încadra în marea lor majoritate între -3 şi 6 grade. Pe alocuri şi temporar se vor semnala precipitaţii, în general, slabe cantitativ, predominant ploi, iar la munte mixte, cu o probabilitate mai mare în jumătatea de nord a ţării”, anunță Meda Andrei, meteorolog ANM.

Administratorii pârtiilor și hotelierii se așteaptă ca numărul turiștilor să crească de la mijlocul săptămânii, mai ales că mulți copii își vor începe mai devreme vacanța de iarnă, pentru a ajunge cu familia la munte.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

Trei vești proaste despre vacanțele de anul acesta

România a pierdut un milion de turiști străini, în ultimii patru ani