Scumpiri cu frână. BNR estimează că prețurile la unele alimente de bază vor rămâne constante

11 februarie 2020, 19:48

Până în luna aprilie nu prea vom simţi scumpirile. Banca Naţională estimează că prețurile la unele alimente de bază vor rămâne constante. Unii comercianți de carne anunță chiar ieftiniri.

Calculele arată chiar o diferenţă semnificativă a ratei inflaţiei: de doar 2,8% pentru primul trimestru, față de 4%, cât a fost la finalul lui 2019.

Nu sunt motive întemeiate nici pentru scumpirea carburanților în primul trimestru, mai consideră economiștii Băncii Naționale. Supraacciza a fost eliminată la începutul anului. Cotația barilului de petrol se menține în jurul valorii de 50 de dolari, în scădere față de ianuarie.

Banca Națională prognozează o rată a inflației de 3% pentru decembrie, în ținta stabilită pentru acest an. Economiștii avertizează însă că toate calculele pot fi date peste cap dacă Guvernul va face cheltuieli mari în contextul alegerilor.

Printre factorii de risc care pot duce la o creștere a inflației peste așteptări mai sunt scumpirea materiilor prime pe piața internațională, dar și recolte mai sărace din cauza secetei.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite