Scumpiri accelerate ale carburanților. Într-un singur an, prețul unui plin de benzină a crescut de la 300, la 430 de lei. Analiștii spun că, în toamnă, motorina va sări de 10 lei/litru

Benzina şi motorina se scumpesc într-un ritm accelerat. Sortimentele superioare au trecut deja de 9 lei şi se apropie chiar de 10 lei pe litru. Faţă de vara trecută, un plin este acum mai scump chiar şi cu 150 de lei. Analiştii vorbesc despre o perioadă în care preţurile vor stagna, dar scumpirile ar putea reapărea din toamnă, când motorina ar putea sări de 10 lei. Până atunci, operatorii din transport cer plafonarea preţurilor.

13 Iunie 2022, 19:53 (actualizat 13 Iunie 2022, 21:46) Știrile TVR |

Prețul benzinei standard a ajuns la 8,72 de lei în Capitală, iar cel al motorinei standard a urcat până la 9,27 de lei. Sortimentele superioare se vând cu 9,37 de lei, în cazul benzinei, și 9,75 lei, în cazul motorinei. Un plin a ajuns un lux pentru mulţi dintre șoferi.

Dacă facem o comparație între prețurile de acum și cele de luna trecută, un litru de benzină standard este mai scump cu 50 de bani, iar un litru de motorină standard costă mai mult cu 20 de bani. Dar, dacă mergem și mai mult în urmă, la începutul acestui an, diferențele de preț sunt considerabile. Benzina costă astăzi mai mult cu cel puțin doi lei, iar motorina costă mai mult chiar și cu 2,5 lei.

Vara trecută, un plin cu benzină standard costa aproape 300 de lei. Astăzi, pentru acelaşi plin, şoferii plătesc 420-430 de lei. Analiştii cred că pe termen scurt se aşteaptă la o stabilizare sau chiar o uşoară ieftinire a preţurilor. Însă din toamnă am putea vorbi din nou de scumpiri, iar motorina ar putea fi prima care ar sări de 10 lei pe litru.

CLAUDIU CAZACU, analist economic: În scenariul cu care noi lucrăm, care se ajustează pe baza informațiilor care vin, am vedea o nouă rundă de creșteri pentru piața energiei și deci și pentru carburanți în lunile următoare, dar probabil mai aproape de toamnă. Ceea ce ne-ar putea aduce la limită chiar în zona în care motorina, mai degrabă, care este mai aproape, să aibă nevoie de încă o cifră în afişare.

În contextul acestor scumpiri aproape săptămânale ale carburanţilor, Federaţia Operatorilor Români de Transport cere plafonarea preţurilor la benzină şi motorină: Aceasta este unică soluţie ce se poate aborda pe termen scurt. (...) Fără aceste măsuri, atât sectorul transporturilor, dar şi celelalte activităţi economice şi sociale, se blochează în contextul în care, pentru luna iulie, au fost deja anunţate, "pe surse", preţuri la pompe cu 3 lei mai mari în medie decât cele actuale.

Pe reţelele de socializare circulă deja un anunţ prin care şoferii se îndeamnă la ample acţiuni de protest la staţiile de carburanţi pe data de 30 iunie. La începutul lunii iunie, şoferii din Polonia au blocat pompele din cauza scumpirilor.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ECONOMIE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 22°C 21°C
IASI 22°C 21°C
CLUJ 20°C 20°C
CONSTANTA 20°C 20°C
CRAIOVA 21°C 20°C
BRASOV 19°C 19°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI