SCUMPIREA CARBURANȚILOR Premierul a cerut ministerelor Energiei și de Finanțe să verifice prețul carburanților. Șoferii protestează alimentând cu motorină de doar câțiva bani

Şoferii din mai multe oraşe din ţară continuă protestele faţă de scumpirea carburanţilor. Aceştia s-au strâns în staţiile PECO şi au alimentat de doar câţiva lei cu benzină sau motorină. Premierul Nicolae Ciucă a cerut verificări ale modului în care a evoluat preţul la pompă şi a promis măsuri.

16 Iunie 2022, 11:50 (actualizat 16 Iunie 2022, 19:58) Știrile TVR |

Şoferii au venit la stațiile Peco și au alimentat cu sume foarte mici. Au vrut să atragă atenția asupra scumpirilor succesive ale carburanților.

Benzina standard se vinde în stații cu prețuri între 8,54 de lei și 8,76 de lei. Iar motorina obișnuită costă între 9,12 lei și 9,31 de lei.

Guvernul a decis luna trecută acordarea unei subvenții de 50 de bani pe litrul de combustibil, însă numai pentru transportatori și distribuitori. Acum, premierul Nicolae Ciucă a cerut verificarea modului în care a evoluat preţul la pompă al carburanților.

NICOLAE CIUCĂ, primul ministru: Cer Ministerului Finanțelor și Energiei să verifice elemente de preț la carburanți, astfel încât să avem o decizie.

Consiliul Concurenței susține că prețurile carburanților din România urmează tendința de la nivel european, însă președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, crede că scumpirile nu sunt justificate.

Dan Virgil Pascu, vicepreședintele Consiliului Concurenței: Curbele de preț din România sunt paralele cu curbele de preț ale mediei din UE. Nu am descoperit încă indicii cu privire la înțelegerile de tip cartel.

Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților: Ne-am trezit cu niște scumpiri din punctul meu de vedere anormale, ținând cont că barilul nu s-a scumpit, anormale la carburanți. Va trebui să intervenim. Din punctul meu de vedere, Consiliul Concurenței nu și-a făcut treaba.

Într-o singură lună, prețul unui litru de benzină s-a majorat cu peste 7%, astfel că un plin ne costă cu aproximativ 30 de lei mai mult decât în mai. Și motorina s-a scumpit, cu puțin peste 4%, ceea ce înseamnă că pentru un plin de 50 de litri plătim cu aproape 19 lei mai mult decât luna trecută.

 

BENZINĂ STANDARD

8,54 lei - 8,76 lei

MOTORINĂ STANDARD

9,12 lei - 9,31 lei

(sursa: peco-online)

 

PLIN DE BENZINĂ (50 de litri)

16 iunie  +29 lei faţă de 16 mai

PLIN DE MOTORINĂ (50 de litri)

16 iunie +18,5 lei faţă de 16 mai

(sursa: peco-online)

---------------------------------------------------------------------------------------------------------

Vom aproba OUG privind combaterea acţiunilor speculative. Este o OUG pe care avem datoria să o aprobăm, astfel încât să putem să evităm în stituaţii excepţionale, situaţii pe care deja am putut să le vedem întâmplându-se, atât în timpul pandemiei, cât şi în prima perioadă de după declanşarea acţiunii militare ruse în Ucraina. Avem datoria sa ne protejam cetățenii, mediul de afaceri, cred că este important să ne asiguram un cadru cât se poate de bine reglementat și onest între cerere și ofertă pentru a putea să combatem orice creștere artificială a prețurilor. Doresc să cer Ministerului Energiei și Finanțelor să verifice elementele de preț la carburanți astfel încât să putem să avem o decizie la nivelul Guvernului privind modul în care s-a ajuns la acest nivel la prețul carburanților, a transmis prim-ministrul Nicolae Ciucă la începututl ședinței de Guvern.

Ciucă: Ministerele să finalizeze până săptămâna viitoare măsurile din programul 'Sprijin pentru România'

Premierul Nicolae Ciucă a solicitat, joi, ministerelor să finalizeze până săptămâna viitoare reglementarea măsurilor din programul "Sprijin pentru România", "aşa cum au fost asumate în coaliţia de guvernare", menţionând că aceste măsuri trebuie să producă efecte începând cu data de 1 iulie.

"Este important să continuăm pachetul nostru de măsuri "Sprijin pentru România". Doresc doar să subliniez că ne apropiem de finalul lunii, pachetul de măsuri vizează implementarea tuturor, începând cu data de 1 iulie", a afirmat Ciucă, la începutul şedinţei de Guvern.

El a menţionat că măsurile trebuie finalizate până săptămâna viitoare.

"Ca atare, vă rog, fiecare minister care nu a finalizat reglementarea măsurilor, aşa cum au fost ele asumate în coaliţia de guvernare, să fie finalizate până săptămâna viitoare, astfel încât ele să poată să producă efecte începând cu data de 1 iulie", a adăugat premierul

Ordonanţă de Urgenţă pentru combaterea acţiunilor speculative

Proiectul de Ordonanţă de Urgenţă privind combaterea acţiunilor speculative şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative urmează să stabilească unele categorii de bunuri şi produse pentru care preţurile nu pot creşte nejustificat.

De asemenea, documentul va preciza că, pentru aceste bunuri, se interzice limitarea producţiei sau vânzării, dar şi păstrarea sau acumularea lor nejustificată în scopul creării unui deficit pe piaţă.

Textul ordonanței a fost puțin modificat față de ce știam în urmă cu o săptămână și anume amenzile pentru companiile care speculează momentul pentru a vinde la prețul foarte mari nu mai depind de cifra de afaceri și vor fi limitate la 500 de milioane RON.

Este o solicitare pe care au facut-o companiile și patronatele către Guvern. Această ordonanță a trebuit să permită autorităților în situații excepționale de război, de alertă, de stare de urgență sau alte situații bine definite în legislație să poată să verifice dacă prețurile sunt nejustificat, dacă anumite companii limitează producția sau vânzările sau dacă fac stocuri cu scopul de a vinde mai târziu la prețuri mai mari anumite produse și servicii.

Aceste produse și servicii nu sunt specificate în ordonanță însă guvernul pe baza Ordonanței poate să dea o hotărâre prin care să stabilească la ce produse se fac că aceste verificări.

 

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 27°C 30°C
IASI 24°C 26°C
CLUJ 18°C 21°C
CONSTANTA 27°C 26°C
CRAIOVA 25°C 26°C
BRASOV 21°C 24°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI