Scumpirea carburanților | În loc de soluții, doar discuții. Reducerea accizei stârneşte controverse

Reducerea accizei la carburanți, ințiativă prin care prețurile la pompă ar scădea cu peste un leu, stârneşte controverse. În timp ce șoferii consideră că o astfel de măsură e binevenită, economiștii avertizează că statul riscă să rămână fără venituri importante. Reprezentanții companiilor petroliere nu exclud însă ca prețurile de la pompă să crească în continuare, dacă barilul de petrol se va scumpi. Așa că propunerea ar fi intrat în stand-by, susțin surse politice.

23 Februarie 2022, 17:32 (actualizat 23 Februarie 2022, 21:24) Știrile TVR |

În unele benzinării din București, cel mai ieftin sortiment de benzină se vinde acum cu 7 lei și 26 de bani, iar motorina standard, cu 7 lei și 19 bani. Benzina premium a ajuns la aproape 8 lei pe litru.

În căutarea soluțiilor prin care să oprească scumpirile, ministrul Finanțelor a propus reducerea accizei la carburanți la jumătate.

În acest scenariu, prețurile la pompă ar scădea cu cel puțin un leu.

În prezent, peste 40% din prețurile carburanților reprezintă TVA și acciza. Altfel spus, dacă alimentăm cu 100 de lei, atunci peste 40 de lei se duc direct în bugetul de stat.

În situația în care acciza va fi redusă la jumătate, în loc de 100 de lei, vom plăti doar aproximativ 86 de lei.

Inițiativa ar fi intrat însă în stand-by, susțin surse politice.

Autoritățile așteaptă o decizie la nivel european, dar vor să vadă și care vor fi evoluțiile următoare, în funcție de criza din Ucraina.

De altfel, reprezentații companiilor petroliere avertizează că prețurile la pompă ar putea crește chiar și după reducerea accizei.

Ileana Sorina Bălțatu, directorul general-adjunct, companie petrolieră: Va avea loc o scădere care va reflecta modificarea de accize. După aceea, normal că preţul încet, încet, se va alinia la condiţiile de piaţă internaţionale. Dacă cotaţiile internaţionale vor creşte, preţul va creşte.

Economiștii consideră că reducerea accizei la carburanți ar încuraja consumul. Dar ar reduce încasările la buget.

Dragoș Cabat, analist economic: Accizele, ca și celelalte taxe pe bunuri, sunt o parte importantă a veniturilor la bugetul de stat. Și odată ce aceste venituri scad vor trebui să fie reduse și cheltuielile. Și nici acesta nu este un lucru pe care ni l-am dori.

Prețul barilului de petrol a crescut de la declanșarea crizei din Ucraina și se apropie de 100 de dolari, cel mai mare din ultimii opt ani.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 23°C 21°C
IASI 15°C 15°C
CLUJ 15°C 13°C
CONSTANTA 20°C 18°C
CRAIOVA 20°C 18°C
BRASOV 14°C 11°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI