Scumpirea alimentelor a intrat în vizorul autorităților. La Protecția Consumatorului se primesc zilnic reclamații

Scumpirea bruscă a alimentelor și a unor produse sanitare a intrat în atenția Consiliului Concurenței, a Fiscului și a comisarilor de la Protecția Consumatorilor. Aceștia verifică dacă sunt motive întemeiate pentru creșterea prețurilor sau dacă este doar speculă. Reprezentanții marilor magazine și cei ai industriei susțin că majorările au apărut din cauză că pandemia de coronavirus a generat probleme în lanțul de aprovizionare.

26 Martie 2020, 19:57 |
Scumpirile, în vizorul autorităților
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Prețurile alimentelor au crescut în unele piețe și magazine după confirmarea primului caz de infecție cu coronavirus în România, pe 26 februarie. Din acest motiv, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor a primit, de atunci, zeci de reclamații.

Carnea, mezelurile, roșiile, ouăle, mălaiul și pâinea sunt doar câteva dintre alimentele care s-au scumpit cel mai mult în ultima lună. Pentru unele produse plătim acum mai mult chiar și cu aproape trei lei pe kilogram, arată statisticile oficiale.

De exemplu, un kilogram de cotlet de porc este acum mai scump cu 2 lei și 50 de bani, față de februarie. Kilogramul de salam costă mai mult cu 2 lei, iar cel de roșii, cu un leu și 50 de bani. Și pâina albă s-a scumpit cu 30 de bani.

Sunt doar câteva exemple de creșteri medii de prețuri practicate de marile rețele comerciale care sunt în analiza Consiliului Concurenței.

Și inspectorii ANAF verifică scumpirile din ultima perioada.

Sunt însă și alimente care s-au ieftinit. Reprezentații marilor rețele comerciale susțin că variațiile de preț nu li se datorează.

"Astfel de modificări sunt cauzate de schimbările rapide și imprevizibile în situația economică generală, pe întreg lanțul de producție, începând de la materii prime, continuând cu procesarea și transportul, de cele mai multe ori independent de voința partenerilor noștri", susțin ei.

Și reprezentații industriei alimentare invocă probleme pe lanțul de aprovizionare.

Consiliul Concurenței recomandă producătorilor să stabilească prețuri maxime pentru produsele lor.

Autoritatea Națională pentru protecția Consumatorilor a propus recent plafonarea temporară a prețurilor pentru produsele de bază. Hotărârea o poate lua însă doar Guvernul.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CORONAVIRUS
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 4°C 9°C
IASI 4°C 8°C
CLUJ 7°C 9°C
CONSTANTA 7°C 14°C
CRAIOVA 4°C 5°C
BRASOV 6°C 10°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI