Produsele de panificație s-au scumpit cu 25% față de anul trecut. Asociația Națională de Panificație: Majorarea este de 50-60 de bani, pâinea noastră rămâne cea mai ieftină din Europa

23 septembrie 2022, 11:55

Mai mult plătim și pe covrigi sau merdenele. Proprietarii de brutării și patiserii spun că au fost nevoiți să ridice prețurile pentru că s-a scumpit materia primă, dar și energia.

Pâinea s-a scumpit cu 18% la nivel european în luna august comparativ cu aceeași lună a anului trecut, arată datele publicate luni de Eurostat, cea mai afectată țară fiind Ungaria unde prețul pâinii a crescut cu 66%, iar România, cu o scumpire de 25%, se află pe locul 10 în Uniunea Europeană.

Prețul grâului s-a dublat, prețul energiei s-a triplat față de anul trecut, prețul grâului și al energiei reprezintă 80% din prețul pâinii, a spus Viorel Marin, președintele Asociaţiei Naţionale a Industriilor de Morărit şi Panificaţie (ANAMOB).

În România scumpirea de 25% înseamnă 50-60 de bani în plus, în continuare pâinea noastră rămâne cea mai ieftină din Europa, a adăugat Viorel Marin.

În perioada următoare, nu sunt preconizate majorări substanțiale ale prețului pâinii, a precizat președintele ANAMOB.

Eurostat arată că această creștere de 18% este una uriașă în comparație cu august 2021, când prețul pâinii a fost în medie cu 3% mai mare decât în august 2020.

“Pâinea, legumele, carnea – alimentele au devenit mai scumpe. Prețurile pentru uleiurile și grăsimile de gătit au crescut în mod deosebit de brusc, dar și alimentele de bază importante, cum ar fi pâinea, au devenit, de asemenea, semnificativ mai scumpe”, informează Eurostat.

Potrivit sursei citate, acest lucru a fost cauzat în special de invazia Rusiei în Ucraina, care a perturbat în mod semnificativ piețele globale, deoarece Rusia și Ucraina au fost mari exportatori de cereale, grâu, porumb, semințe oleaginoase (în special floarea-soarelui) și îngrășăminte.

Unele țări au fost mult mai afectate decât altele: cea mai mare rată medie de variație a prețurilor la pâine a fost înregistrată în Ungaria (66% în august 2022), urmată de Lituania (+33%), Estonia și Slovacia (ambele +32%).

Pe de altă parte, cea mai mică rată medie de variație a prețurilor la pâine a fost înregistrată în Franța (8% în august 2022), Olanda și Luxemburg (ambele +10%).

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite