Asigurarea obligatorie pentru locuințe s-ar putea scumpi

5 aprilie 2023, 21:45

Pentru locuințele cu structura de rezistență din beton armat, metal, lemn sau cu pereți exteriori din piatră sau cărămidă polițele de asigurare obligatorie ar urma să coste 130 de lei, față de 100 de lei, cât este acum prețul.

Potrivit reprezentanților ASF, măsura ar fi necesară pentru corelarea costurilor cu inflația, mai ales că nivelul primei a rămas același din 2008.

Valul de cutremure înregistrat recent în județul Gorj a fost un semnal de alarmă pentru autorități.

Cristian Roșu, vicepreşedinte ASF: După cutremurele din Turcia și Siria, toate companiile mari de reasigurări și-au scumpit foarte mult aceste reasigurări. Noi, când discutăm de 20 de mii de euro, discutăm doar de dauna totală și acum, sincer, în toate cutremurele care au fost și acum în Gorj nu s-au semnalat daune totale.

Valorile despăgubirilor în caz de calamitate sunt situate în prezent la cote de 10 mii și 20 de mii de euro, dar și acestea ar urma să crească, potrivit ASF. Totuși, în cazul unor daune structurale majore, suma de 20 de mii de euro ar fi insuficientă, așa că reprezentanții ASF recomandă și încheierea unei polițe de asigurare facultativă.

Nicoleta Radu, director general, PAID: Faptul că au fost în lume multe fenomene naturale, care au produs pagube uriașe ne-a făcut și pe noi să facem previziuni care ne-au arătat că, dacă nu facem demersuri încercăm să mărim un pic această primă de asigurare, pe termen lung compania ar putea deveni nesustenabilă.

Deși asigurarea locuințelor împotriva cutremurelor, inundațiilor și alunecărilor de teren e obligatorie, potrivit datelor PAID mai puțin de două milioane de case erau asigurate la sfârșitul anului trecut, adică 20 la sută din total.

Un sfert dintre locuințele asigurate se află în mediul rural.

Proiectul va intra în dezbaterea plenului Camerei Deputaţilor, care este for decizional.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite