Scrutin test în Andaluzia, pentru socialiștii premierului Sanchez

Pedro Sanchez
Pedro Sanchez
19 iunie 2022, 11:56

Peste 6 milioane de andaluzi sunt chemaţi la vot în această regiune de sud, unde temperaturile ar trebui să scadă uşor după o săptămână de căldură extremă, care a stârnit temeri de absenteism puternic.

Toate institutele de sondaj prevăd o victorie clară a Partidului Popular (PP, dreapta) şi a candidatului acestuia, Juan Manuel Moreno, care guvernează regiunea din 2018 în coaliţie cu partidul de centru-dreapta Ciudadanos.

Potrivit proiecţiilor acestora, PP ar trebui să câştige aproximativ 50 de locuri din cele 109 din Parlamentul regional, mai mult decât toate partidele de stânga la un loc.

Partidul Socialist (PSOE) al lui Pedro Sanchez ar urma să obţină un rezultat similar celui de la alegerile din 2018 (33 de locuri), pe care le-a pierdut după ce a fost zguduit de un uriaş scandal de corupţie.

Regiunea cea mai populată a Spaniei, cu 8,5 milioane de locuitori, fusese până atunci condusă de socialişti fără întrerupere din 1982. O poveste la care s-a referit stânga în timpul campaniei de mobilizare a alegătorilor săi.

„Toate progresele sociale care au avut loc în Andaluzia şi Spania au fost iniţiate de PSOE. Niciodată de dreapta”, a subliniat vineri Pedro Sanchez, în cursul unui miting electoral la Sevilla, capitala Andaluziei.

Într-o poziţie de forţă, PP speră să obţină majoritatea absolută, 55 de deputaţi, pentru a evita să guverneze în coaliţie cu partidul de extremă-dreaptă Vox, aşa cum a fost nevoit să facă recent în regiunea Castilia şi Leon.

O nouă alianţă cu Vox ar slăbi poziţia noului preşedinte al partidului conservator, Alberto Nunez Feijóo, ajuns în fruntea formaţiunii la începutul lui aprilie, apărând o linie moderată, reaminteşte AFP.

Sursa: Agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă