Scrutin în Bosnia Herțegovina. Alegerea, între partidele naționaliste, înrădăcinate în politica de la Sarajevo, și reformiștii care își doresc un sistem politic modern

2 octombrie 2022, 19:52

Bosniacii au de ales între partidele naționaliste, înrădăcinate în politica de la Sarajevo, și reformiștii care își doresc un sistem politic modern, capabil să pună pe picioare economia fostei republici iugoslave.

Sper ca, în orice caz, să fie cinstiţi. Oamenii s-au săturat de tot şi sper să-şi vină în simţiri„.

Depinde de noi. Noi am votat. Acum să vedem ce vor face„.

Mi-am făcut datoria civică, pentru că nu am vrut să mi se fure votul că până acum. Dacă nu votăm, naţionaliştii pot fura. Aşa cred eu„.

Bosnia este alcătuită din două regiuni autonome – Republica Srpska, dominată de sârbi, și Federația croato-musulmană – conduse de un guvern central ale cărui puteri sunt limitate de acordurile de pace de la Dayton, prin care s-a încheiat războiul în 1995.

La rândul său, Federația este împărțită în 10 cantoane plus districtul neutru din nordul țării, Brcko.

Alegerile din Bosnia au loc pe fondul celei mai dure crize politice de după războiul de secesiune.

Pe de o parte, anunțata rupere a entității sârbe Republica Srpska de federație, susținută de ruși, pe de alta blocajul reformelor, menținut de naționaliștii croați din Bosnia.

A fost o campanie dominată de discursuri naționaliste care au incitat deseori la ură. Problemele reale ale societății bosniace, precum lipsa locurilor de muncă, inflația galopantă și, nu în ultimul rând, reformarea sistemului de conducere colectivă aproape că au lipsit din retorica electorală.

Lipsa unor sondaje credibile face dificilă orice prognoză legată de rezultatul acestui scrutin.

Mulți analiști cred totuși că partidele naționaliste vor continua să domine scena politică din cel mai sărac stat din Europa.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite