Scrisoarea către „Financial Times” a ministrului Justiției – replica Laurei Codruța Kovesi: Încălcarea legii se constată de către instanța de judecată. Numărul magistraților anchetați stârnește dispute între Toader și DNA

7 martie 2019, 21:33

Ministrul Justiției a trimis o scrisoare publicației britanice „Financial Times”, în care a susținut că, personal, nu are nimic împotriva Laurei Codruța Kovesi, dar nu e persoana potrivită pentru a conduce Parchetul european.

Argumentul a fost acela că DNA ar fi încălcat legea prin obținerea de probe prin coerciții.

Kovesi i-a dat replica joi seară: „Încălcarea legii se constată de către instanța de judecată. Nu există nicio hotărâre a instanței de judecată prin care să spună că DNA, în mandatul lui Kovesi, a încălcat legea. Nu avem așa ceva. Au fost făcute numeroase controale ale Inspecției Judiciare, în toate dosarele pe care procurorii DNA le-au investigat judecătorii au controlat modul în care s-au administrat probele, pentru că atunci când judecă dosarele, judecătorii sunt cei care se pronunță pe legalitatea administrării unor probe, iar orice abuz trebuie constatat de un judecător, în instanța de judecată„.

În aceeași scrisoare, Tudorel Toader a notat că mii de judecători și procurori au fost vizați de anchete penale folosite ca mijloace de intimidare.

În câteva ore, și DNA a scris aceleiași publicații, pentru a combate cifrele ministrului.

Tudorel Toader spune că, în mandatul lui Kovesi, la DNA ar fi fost cercetați peste 3.400 de magistrați. DNA vorbește de aproape 2.400 de dosare deschise, din care peste 1.900 clasate, sesizările nefiind fondate. Iar sesizările din oficiu ar fi de numai 10%.

Toader arată că nou înființata Secție pentru cercetarea magistraților ar fi preluat de la DNA peste 1.400 de dosare ce vizau magistrați, iar dintre acestea, 70% ar fi apărut prin sesizare din oficiu. DNA are altă cifră:  275 de dosare aflate în lucru, dintre care 34 sesizări din oficiu.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite