Scrimă: Ana-Maria Popescu îşi doreşte să concureze şi când va împlini 40 de ani: „Paris 2024 nu este atât de departe, iar fizic mă simt excepţional”

Ana Maria Popescu
Ana Maria Popescu
5 decembrie 2019, 14:22

Ana-Maria Popescu, prezentă printre laureaţii Galei Scrimei 2019, a răspuns la o întrebare că nu este interesată deocamdată de rolul de comandant al CSA Steaua Bucureşti, aşa cum se zvoneşte, pentru că doreşte să îşi continue activitatea până la JO 2024 de la Paris.

”Momentan sunt doar un sportiv, am un plan pe care trebuie să-l duc la bun sfârşit şi apoi vom vedea şi de ce nu, am mai spus gluma asta, Paris 2024 nu este chiar atât de departe. Iar fizic mă simt excepţional, mult mai bine cum mă simţeam la 20 ani. Mă simt puternică, mă simt hotărâtă, nu văd de ce nu aş merge mai departe. Dar prima escală vreau să fie Tokyo şi voi face tot ce ţine de mine, împreună cu echipa mea, cu antrenorii, preparatorul fizic, care se trezesc în fiecare zi cu gândul de a mă ajuta să ajung acolo”, a declarat campioana olimpică.

Ana-Maria Popescu a adăugat că îşi doreşte enorm să se califice la Tokyo, care ar deveni a cincea ei olimpiadă din carieră: ‘‘Înainte de toate, trebuie să facem primul pas, să ne calificăm înainte de toate. Mai sunt patru etape, patru competiţii care pun punte în joc pentru calificarea la JO. În aprilie voi afla cu siguranţă cine merge şi cine nu merge, iar din aprilie încolo pot să lucrez pentru altă săritură, pentru altă lovitură specială, dar primul pas este să ne calificăm la Tokyo. Trebuie să ne concentrăm pe asta, să nu ardem etapele, concurenţa este atât de mare, iar echipa noastră nu este atât de experimentată cu cea din 2012 şi 2016, când se califica la Jocurile Olimpice. Lupt împreună cu echipa mai departe, dar şi în proba individuală unde am nevoie de toate punctele puse în joc să ajung la a cincea ediţie pentru mine a JO şi ar fi minunat pentru mine”.

Preşedintele COSR, Mihai Covaliu, s-a declarat încântat de dorinţa Anei de a concura şi la JO 2024, subliniind puterea exemplului ei pentru generaţiile de copii şi tineri: ”Mi s-a zbârlit pielea pe mine, ăsta e mesajul pe care trebuie să-l audă toţi tinerii din România. Ana-Maria, Marian Drăgulescu, Cristina Neagu, Simona Halep sunt sportivi fabuloşi, enormi, care prin exemplul lor pot schimba vieţilor copiilor din România, prin ceea ce au făcut ei în sport şi nu numai şi exemplele pe care le-au dat de-a lungul carierei lor sportive. Ana face acum un lucru extraordinar. Le-am văzut pe colegele ei în antrenament cum se uitau la Ana, ca la un zeu, nu le venea să creadă că sunt în aceeaşi sală cu Ana să se antreneze, că sunt în aceeaşi echipă. Dar, Ana există, din fericire e un om cu picioarele pe pământ, e un om care luptă şi e cel mai bun exemplu pentru colegele ei, pentru sportivii din scrimă şi toţi tinerii din România. Trebuie să-i mulţumim şi să-i acordăm meritul pe care   îl are în această poveste. Contează ceea ce facem, faptele sunt cele care spun totul despre noi, pe lângă vorbe”.

Fiecare laureat al Galei Scrimei 2019 a primit şi un tablou de mici dimensiuni, care imortalizează tuşa prin săritură a Ana-Mariei Popescu în finala JO 2016, care ne-a adus medalia de aur în proba pe echipe la spadă feminin.

Ana-Maria Popescu a opinat că ar putea repeta o asemenea acţiune spectaculoasă: ”Cum cea mai importantă medalie pentru mine este următoarea, cu siguranţă atât timp cât sunt încă în activitate sunt convinsă că fotografii pot surprinde o altă imagine fascinantă, aşa cum este aceasta. Nu a fost prima oară când am executat acea acţiune, dar a fost prima dată când s-a văzut. Asta se întâmplă când practici un sport de nişă, dar important e că s-a întâmplat la momentul potrivit”.

”E un tablou foarte sugestiv, deja este o imagine pe care toată lumea o cunoaşte. Pot spune că a devenit imaginea simbol a FR de Scrimă, pentru că e un moment deosebit imortalizat şi sunt absolut convins că peste ani toţi copiii vor şti, minutul, ora, data şi cine a reuşit să facă această imagine de neuitat. Îmi doresc ca şi alţi sportivi, de la scrimă, dar şi de la alte discipline, să producă asemenea momente pentru a se identifica cu performanţa pe care ei o reuşesc printr-o imagine de acest gen”, a comentat Mihai Covaliu.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite