Scriitorul Salman Rushdie, înjunghiat la un eveniment literar la New York, a fost supus unei intervenții chirurgicale. Atacatorul a fost prins

12 august 2022, 18:45

Salman Rushdie urma să ia cuvântul la o conferință dedicată libertății de exprimare artistică. În momentul în care urca pe podium, asupra lui s-a repezit un bărbat cu un cuțit. Scriitorul a fost rănit la gât. Transportat la spital, a fost supus unei intervenții chirurgicale.

Kathy Hochul, guvernatorul statului New York: „E în viaţă. A fost transportat cu elicopterul într-un loc sigur. Acest scriitor spune adevărul de zeci de ani. A fost neînfricat, în ciuda ameninţărilor de care e urmărit de atâţia ani.”

Salman Rushdie, acum în vârstă de 75 de ani, stârnea mânia lumii islamice în 1988, prin romanul „Versetele Satanice”, inspirat, parțial, din viața profetului Mahomed.

Credincioșii musulmani radicali consideră că Salman Rushdie a comis o blasfemie la adresa islamului. Cartea a fost interzisă în multe țări. Iar în 1989, ayatollahul Khomeini, liderul religios iranian suprem de-atunci, a pronunțat fatwa, condamnarea la moarte a scriitorului. Între timp, autoritățile iraniene s au distanțat de această sentință, însă sunt multe grupări în Iran care au vor capul scriitorului.

Britanic de origine indiană, Salman Rushdie a trăit ani de zile păzit non stop.

Scriitorul a vizitat și România, cu prilejul unor evenimente literare, în 2009.

UPDATE Scriitorul Salman Rushdie a intrat  în operaţie după ce a fost atacat pe scenă la o conferinţă din statul New York, a declarat un purtător de cuvânt al lui Rushdie, Andrew Wylie, citat de Reuters.

Potrivit unei relatări de la faţa locului a lui John Nolen, de la reţeaua CBS, care avea membri ai familiei în publicul care a asistat la evenimentul şocant, atacatorul l-a lovit cu un cuţit de mai multe ori pe Rushdie în zona gâtului şi a pieptului. Mai multe persoane au sărit în ajutorul scriitorului şi unii dintre ei l-au imobilizat pe atacator, a mai spus Nolen. Ulterior, acesta a fost arestat de un poliţist.

Potrivit Reuters, care citează o altă persoană aflată în public, persoane care au intervenit din public au ridicat picioarele scriitorului, pentru a trimite mai mult sânge în partea superioară a corpului.

„Un bărbat a sărit pe scenă nu ştiu de unde şi a început ceea ce păreau a fi lovituri în piept, lovituri repetate de pumn în piept şi în gât”, a declarat Bradley Fisher, care se afla în public.

Henry Reese, moderatorul evenimentului, a suferit o rană minoră la cap, a precizat poliţia.

UPDATE Atacatorul a fost imobilizat la scurt timp de poliţişti, iar scriitorul a fost dus la spital, cu un elicopter. Se pare că este vorba despre o rană superficială la gât, iar Rushdie va rămâne în spital.

 

 

Autorul „Versetelor Satanice” este de decenii în vizorul fundamentaliștilor islamici, iar autoritățile religioase de la Teheran pronunțaseră împotriva lui o pedeapsă pentru blasfemierea Islamului.

Potrivit martorilor, Salman Rushdie a fost înjunghiat chiar înainte de intervenția sa la evenimentul literar.

 

 

Salman Rushdie, autor celebru și câștigător al celor mai importante premii literare din lume,  a fost atacat  pe scenă înainte de a susține o prelegere la Chautauqua Institution, un centru cultural din vestul statului New York, potrivit CNN.

Un bărbat  a fost văzut pe scenă în timp ce „îl lovea cu pumnii sau îl înjunghia”,  potrivit unui reporter AP care a asistat la atac.

Personalul medical și poliția au fost chemați la fața locului.

Scriitorul britanic, care a câştigat Booker Prize cu romanul „Midnight’s Children” („Copiii din miez de noapte”), a devenit celebru  datorită romanului său din 1988 „Satanic Verses” („Versetele satanice”). Cartea, considerată o blasfemie de numeroşi musulmani, a generat proteste ample, iar fostul lider suprem al Iranului, ayatolahul Ruhollah Khomeini, a cerut asasinarea scriitorului Salman Rushdie şi a editorilor acestuia. Ayatolahul a pronunțat  condamnarea la moarte în 1989, la un an după publicarea cărții, printr-o fatwa.

Rushdie s-a aflat sub protecția autorităților  britanice timp de 10 ani după ce a fost emisă fatwa împotriva lui, iar de aproximativ două decenii locuieşte în oraşul New York.

„Suntem profund îngrijoraţi de vestea că fostul preşedinte al PEN America, Salman Rushdie, a fost atacat astăzi, chiar înainte de a susţine o prelegere la Chautauqua Institution din New York. Condamnăm atacul şi îi dorim însănătoşire grabnică”, a declarat pe Twitter PEN International, o asociaţie a scriitorilor care apără libertatea de exprimare şi a presei.

„Ne confruntăm cu o situaţie de urgenţă. Nu putem oferi mai multe detalii în acest moment”, a declarat purtătorul de cuvânt al Chautauqua Institution, contactat de Reuters.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite