Scriitorul francez Lionel Duroy și-a prezentat în România romanul „Eugenia”, o poveste inspirată din Jurnalul lui Mihai Sebastian

9 octombrie 2019, 18:34

O poveste de dragoste pe fundal istoric, asta pune în scenă Lionel Duroy cu romanul „Eugenia”. Eroina, care dă titlul cărții, e iubita ficțională a lui Mihail Sebastian.

Ea își pune pe hârtie memoriile în 1945, imediat după moartea scriitorului, într-un accident. Lionel Duroy povestește cum a ajuns să scrie o carte inspirata din destinul lui Mihail Sebastian.

O dezbatere care-l pasionează pe Lionel Duroy și care dă cele mai bune secvențe din carte e legată de exterminarea evreilor și pogromul de la Iași din 1941.

Duroy spune că Eugenia e simbolul conștiinței care se trezește. Crescută într-un mediu antisemit, din spectatoare indiferentă la antisemitismul crescând, Eugenia devine o martoră plină de revoltă a pogromului din Iași și membră a rezistenței comuniste antifasciste. Mișcarea ia proporții în ficțiune și e imaginată după modelul rezistenței franceze.

Pasionat de istoria statelor care-au trait dincolo de Cortina de Fier, Lionel Duroy povestește că a fost în România prima data în 1978. Crede că țările care-au trecut prin coșmarul comunist au nevoie acum să fie integrate în Europa, să fie vizitate și incluse în circuitul schimburilor culturale.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite