COOLTURA

Scriitoarea Giuzel Iahina, revelaţia literaturii ruse din ultimii ani, și noul roman „Zuleia deschide ochii”

Scriitoarea Giuzel Iahina, considerată revelaţia literaturii ruse din ultimii ani, şi-a prezentat la noi romanul „Zuleia deschide ochii”. E povestea unei tinere dintr-un sat de tătari, care e deportată în Siberia. Face astfel o călătorie lungă și chinuitoare. Romanul impresioneaza prin amploare si forţă.

04 Mai 2018, 16:16 (actualizat 05 Mai 2018, 13:39) |
COOLTURA - Zuleiha, deschide ochii
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Romanul „Zuleia deschide ochii” a fost inspirat din destinul bunicii tătăroaice a scriitoarei Guzel Iahina. Ea a fost unul dintre cei 6 milioane de oameni care au trecut prin coloniile de muncă create în colţuri îndepărtate ale Uniunii Sovietice unde erau deportaţi indezirabilii regimului.

Pentru mine era foarte interesant ce s-a întâmplat cu bunica acolo în Siberia, pentru că ea a fost deportată acolo şi tocmai de aceea am ales această temă a romanului. Ştiam de la început că vreau să scriu despre asta. Despre cât e realitate şi cât ficţiune, aş spune aşa, acest roman este alcătuit din bucăţi de adevăr, e ca un mozaic, şi în realitate se obţine o ficţiune. Am studiat foarte mult material documentar, am studiat tot felul de decrete, opere ale unor istorici care s-au dedicat acestui subiect şi în ceea ce priveşte structura documentală a acestui roman există, dar această structură este invizibilă pentru că la suprafaţă se vede acţiunea ficţională. Am vrut să creez o poveste care în detaliu să fie autentică dar pe de altă parte să am o naraţiune la un strat mitologic, de aceea multe detalii sunt autentice” - Guzel Iahina.

Absolventă a Facultăţii de Limbi Străine a Institutului Pedagogic de Stat din Kazan, scriitoarea a urmat cursurile Școlii de Cinematografie, secţiia scenaristică. Cartea s-a născut dintr-un scenariu.

„Zuleia deschide ochii” este titlul cărții dar şi un motiv care reapare în text de mai multe ori.

Stilul Guzelei Iahina amintește de marea literatură rusă. Cartea a fost salutată cu entuziasm de cunoscuții scriitori ruși Ludmila Ulitkaia, care semnează și prefața, Evgheni Vodolazchin. Amândoi au scris despre Rusia sovietică, cartea Guzelei Iahina merge însă și pe o altă linie.

Guzel Iahina pregătește acum un nou roman.

 

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 3°C 2°C
IASI 4°C 0°C
CLUJ 2°C 1°C
CONSTANTA 8°C 2°C
CRAIOVA 3°C 3°C
BRASOV 1°C -3°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI