Şcoală în trei schimburi, soluţii zero. În 13 școli din București cursurile se vor prelungi până la ora 20.00

5 septembrie 2019, 19:35

Şcoala Pia Brătianu din Sectorul 1 al Capitalei are 1.500 de elevi. În 2010 avea doar 800. Numărul elevilor aproape că s-a dublat, dar sălile de clasă sunt aceleași.

Acolo și în alte 12 școli din București, elevii vor fi nevoiți să învețe în trei schimburi. La Școala Pia Bratianu, o zi de cursuri se va încheia la ora 20.00.

Pentru al treilea an consecutiv, tot în trei schimburi, vor învăţa şi elevii Școlii Nr. 49 din Sectorul 2 al Capitalei. Acolo programul se va încheia la ora 19.00.

Problemele apar de la primele clase. Părinții caută școlile bune și găsesc soluții pentru a ajunge cu domiciliu flotant în zona dorită.

Cele mai multe școli în care se va învăța în trei schimburi sunt în Sectorul 5, dar există astfel de situații în aproape toate sectoarele.

Problema spaţiului în şcoli nu se reflectă doar în programul în trei schimburi, ci şi în numărul de metri pătraţi pe care copiii trebuie să îi împartă între ei. Spre exemplu, această sală de clasă are 33 de metri pătraţi şi în ea ar urma să înveţe 32 de copii. Aşadar un un metru pătrat pentru fiecare copil în parte. Iar din cauza acestui lucru unii dintre ei nici măcar nu vor reuşi să vadă ce scrie profesorul la tablă. Spre exemplu, copilul care va ocupa acest loc îşi va îndrepta privirea într-un dulap.

În urmă cu opt luni, Primăria Capitalei anunţa că vor fi căutate soluţii pentru a nu mai exista şcoli cu program în trei schimburi care, de fapt, sunt finanțate de primăriile de sector. Şi în care învaţă peste 13.000 de copii.

În instituţiile de învăţământ cu program în trei schimburi, „sacrificaţi” pentru orele de seară sunt, în general, copiii din clasele a V-a şi a VI-a.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite