Sclavia nu este o relicvă a istoriei! 2 decembrie, Ziua internațională pentru abolirea sclaviei

Potrivit Organizației Internaționale a Muncii, peste 40 de milioane de oameni din întreaga lume sunt victime ale sclaviei moderne. Deși sclavia modernă nu este definită în lege, ea este utilizată ca termen general care acoperă practici precum munca forțată, robia în numele datoriei, căsătoria forțată și traficul de persoane. În esență, se referă la situații de exploatare pe care o persoană nu le poate refuza din cauza amenințărilor, violenței, constrângerii, înșelăciunii și/sau abuzului de putere.

02 Decembrie 2020, 07:19 | Magda Manea |
Lupta împotriva sclaviei / FOTO: youtube
Lupta împotriva sclaviei
Abolirea sclaviei
Ziua de luptă împotriva sclaviei

În plus, peste 150 de milioane de copii sunt supuși muncii, reprezentând aproape unul din zece copii din întreaga lume.

OIM a adoptat un nou protocol obligatoriu din punct de vedere juridic, conceput pentru a consolida eforturile globale de eliminare a muncii forțate, care a intrat în vigoare în noiembrie 2016.

Această zi se concentrează pe eradicarea formelor contemporane de sclavie, cum ar fi traficul de persoane, exploatarea sexuală, cele mai grave forme de muncă la care sunt supuși copiii, căsătoria forțată și recrutarea forțată a copiilor pentru a fi folosiți în conflictele armate.

Principalele forme ale sclaviei moderne

Sclavia a evoluat și s-a manifestat în diferite moduri de-a lungul istoriei. Astăzi, unele forme tradiționale de sclavie persistă încă în formele lor anterioare, în timp ce altele s-au transformat.

Instituțiile dedicate drepturilor omului au documentat persistența vechilor forme de sclavie care sunt încorporate în credințele și obiceiurile tradiționale. Acestea sunt rezultatul unei discriminări îndelungate în cazul celor mai vulnerabile grupuri din societăți, cum ar fi cele considerate ca fiind de castă joasă, minorități tribale și popoare indigene.

(w500) Abolirea s

Munca forțată

Alături de formele tradiționale de muncă forțată, cum ar fi munca obligatorie și robia datornicilor, există acum forme mai moderne, cum ar fi în cazul migranților, care au fost traficați pentru exploatare economică: munca în servitute internă, industria construcțiilor, industria alimentară și a confecțiilor, sectorul agricol și în prostituția forțată.

Exploatarea copiilor

La nivel global, unul din zece copii lucrează. Copiii sunt exploatați în scopuri economice. Aceasta contravine Convenției cu privire la drepturile copilului, care recunoaște „dreptul copilului de a fi protejat de exploatarea economică și de a efectua orice muncă care ar putea fi periculoasă sau care interferează cu educația copilului sau care este dăunătoare pentru sănătatea copilului sau dezvoltarea fizică, mentală, spirituală, morală sau socială. ”

Traficul

Conform Protocolului de prevenire, suprimare și pedepsire a traficului de persoane, în special în cazul femeilor și copiilor, traficul de persoane înseamnă recrutarea, transportul, transferul, sechestrarea de persoane, prin amenințarea sau utilizarea forței sau alte forme de constrângere pentru scopul exploatării. Exploatarea include prostituția sau alte forme de exploatare sexuală, muncă forțată, sclavie sau practici similare sclaviei, servituții sau îndepărtarea organelor. Consimțământul persoanei traficate pentru exploatare este irelevant și dacă persoana traficată este un copil, este o infracțiune chiar și fără utilizarea forței.

(w500) Ziua de lu

Se estimează că 40,3 milioane de oameni sunt sclavi moderni, 24,9 milioane sunt prinși în munca forțată și 15,4 milioane în căsătorii forțate.

În lume sunt 5,4 milioane de victime ale sclaviei moderne.

1 din 4 victime ale sclaviei moderne sunt copii.

Din cele 24,9 milioane de persoane prinse în muncă forțată, 16 milioane de persoane sunt exploatate în sectorul privat, cum ar fi munca casnică, construcțiile sau agricultura; 4,8 milioane de persoane în exploatare sexuală și 4 milioane de persoane în muncă forțată impusă de autoritățile statului.

Femeile și fetele sunt afectate în mod disproporționat de munca forțată, reprezentând 99% din victime în industria sexuală comercială și 58% în alte sectoare.

 

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 25°C 29°C
IASI 21°C 25°C
CLUJ 19°C 21°C
CONSTANTA 23°C 25°C
CRAIOVA 22°C 22°C
BRASOV 20°C 23°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI