Scholz și-a călcat promisiunea? The Times: Germania și-a redus „la minim” sprijinul militar pentru Ucraina

Foto: Flickr
Foto: Flickr
30 mai 2022, 11:37

După invadarea Ucrainei de către Rusia în februarie, cancelarul german Olaf Scholz a autorizat transportul de armament antitanc și antiaerian, punând astfel capăt politicii istorice a Germaniei de interdicție asupra furnizării de arme în zonele de conflict.

Cu toate acestea, din 25 martie, Germania a trimis doar două pachete de arme în Ucraina, conform documentelor verificate de Die Welt.

Transporturile au inclus 4.600 de mine antitanc, piese de mitralieră, radiouri, grenade și alți explozivi.

De două ori, o dată în aprilie și o dată în această lună, Ucraina i-a scris Guvernului german solicitând de urgență tancuri și vehicule blindate de luptă, relatează ziarul. Totuși, în ciuda asigurărilor că Berlinul va furniza armele dorite, livrările încă nu au ajuns pe frontul ucrainean.

„Ucraina este pur și simplu lăsată de izbeliște de către Berlin”

Andrii Melnik, ambasadorul Ucrainei în Germania, l-a acuzat pe Scholz că a abandonat Kievul, deoarece nu s-a ținut de promisiunea de-a furniza 100 de vehicule de luptă Marder pentru infanterie. Deși miniștrii săi de Externe și Economie au aprobat transferul, Scholz încă nu și-a pus semnătura.

„Din punct de vedere militar, Ucraina este pur și simplu lăsată de izbeliște de către Berlin”, a spus Melnik pentru Bild.

În weekend, coaliția de guvernământ a fost ținta unor noi reproșuri în legătură cu afirmațiile conform cărora Partidul Social Democrat (SPD) al lui Scholz ar fi indus în eroare publicul, parlamentarii și alte partide la guvernare privind exporturile de arme către Ucraina.

CITIȚI ȘI: Cei 12 germani care au făcut „galerie” regimului Putin. Un top realizat de Politico

Siemtje Möller, secreatul social-democrat al Apărării, a susținut că NATO a convenit colectiv că „nu vor fi livrate vehicule blindate de transport sau tancuri de model occidental”. Afirmația a fost respinsă „în mod concludent” de Marie-Agnes Strack-Zimmermann, șefa Comisiei de apărare a Bundestag-ului (din partea de coaliție Partidului Liber Democrat).

Gabrielius Landsbergis, ministrul de Externe lituanian, a declarat pentru Bild am Sonntag că un astfel de acord NATO „cu siguranță nu a fost discutat niciodată”.

„În centrul problemei se află întrebarea: poate fi combătută violența cu violență?”

Președintele Poloniei, Andrej Duda, a declarat săptămâna trecută că este „foarte dezamăgit” de faptul că Germania nu a onorat un acord de schimb pentru a trimite tancuri Leopard 2, care ar fi trebuit să le înlocuiască pe cele T-72 din epoca sovietică, transferate de armata poloneză în Ucraina.

De asemenea, Germania a fost de acord să furnizeze Ucrainei șapte tunuri Panzerhaubitze 2000 cu rază lungă de acțiune și 50 de Gepard-uri, vehicule asemănătoare tancurilor și înarmate cu tunuri antiaeriene ghidate de radar, însă primul lot nu va ajunge până în iulie.

Dmitro Kuleba, ministrul de Externe al Ucrainei, și-a exprimat frustrarea într-un discurs la Forumul Economic Mondial de la Davos, săptămâna trecută. „În fiecare zi pe care ei o pierd parlamentând… oamenii sunt uciși.”

Vorbind, de asemenea, la Davos, Melnik a spus că Scholz nu a reușit să schițeze pașii concreți pentru a-i ajuta națiunea, adăugând că liderului german „îi lipsesc spiritul de conducător și curajul”.

Cancelarul nu a răspuns criticilor lui Melnyk. În timpul unui discurs la o convenție catolică de la Stuttgart, săptămâna trecută, Scholz a reiterat că Germania s-a angajat să sprijine Ucraina, dar a pus o serie de întrebări retorice care au suscitat îndoieli privind modul în care va demonstra acest sprijin.

„În centrul problemei se află întrebarea: poate fi combătută violența cu violență? Sau, după cum spun unii, pacea poate fi atinsă doar fără arme? Este clar că astfel de chestiuni trebuie discutate”, a declarat cancelarul german.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite