Vizita lui Scholz în China. Cancelarul german cere Beijingului să-şi utilizeze ”influenţa” asupra Rusiei pentru a pune capăt războiului din Ucraina | China confirmă achiziţionarea a 140 de aeronave Airbus

Cancelarul german Olaf Scholz a sosit în China într-o vizită controversată
Cancelarul german Olaf Scholz a sosit în China într-o vizită controversată
4 noiembrie 2022, 07:24

Scholz a fost criticat de europeni, dar și de propriul guvern pentru că e gata să facă o serie de concesii Chinei comuniste. A fost scandal în guvernul german, după ce Scholz a insistat ca o firma chineză să cumpere un sfert dintr-un terminal din cel mai mare port european, Hamburg.

Cancelarul german a cerut Chinei să-și folosească influență asupra Rusiei pentru a pune capăt războiului din Ucraina. Președintele Xi Jinping i-a transmis că cele două țări ar trebui să coopereze mai mult. Germania încearcă o schimbare prudentă a politicii față de Beijing în domeniul economic, având în vedere dependența în privința materiilor prime.

China confirmă achiziţionarea a 140 de aeronave Airbus, în valoare de 17 miliarde de dolari

 

Agenţia chineză responsabilă pentru achiziţiile de aeronave a semnat oficial comanda pentru cumpărarea a 140 de avioane Airbus, în valoare de 17 miliarde de dolari, a anunţat vineri într-un comunicat China Aviation Supplies (CAS), transmite Reuters.

Acordul include 132 de aeronave din gama A320 şi opt avioane A350.

Toate sunt comenzi preexistente, unele includ o comandă pentru 292 aeronave anunţată mai devreme în acest an, a precizat grupului aeronautic european.

Semnarea oficială a acordului a avut loc vineri, în timpul vizitei în China a cancelarului german Olaf Scholz.

Cele trei mari companii aeriene chineze de stat s-au angajat în iulie să cumpere în total 292 avioane Airbus, cea mai mare comandă a unor operatori aerieni din China de la începutul pandemiei.

Scholz cere Chinei să-şi utilizeze ”influenţa” asupra Rusiei pentru a pune capăt războiului din Ucraina

„I-am spus preşedintelui (chinez) că este important ca China să-şi utilizeze influenţa asupra Rusiei”, a declarat presei Olaf Scholz, „în acord cu necesitatea de a respecta principiile Cartei Naţiunilor Unite, la care am subscris cu toţii, principii precum cel al suveranităţii şi integrităţii teritoriale, care sunt şi pentru China un lucru important”.

Liderul german l-a invitat, de la Beijing, pe preşedintele rus Vladimir Putin să „nu refuze” prelungirea acordului privind exportul de cereale ucrainene, care ar urma să expire în 19 noiembrie.

„Cer preşedintelui rus să nu refuze prelungirea acordului privind cerealele care expiră în câteva zile. Foametea nu trebuie să devină o altă armă”, a declarat el cu ocazia vizitei sale oficiale în China.

Olaf Scholz a afirmat că „l-a invitat pe preşedintele Xi să ia parte activ la lupta împotriva foametei în lume”, subliniind totodată că „China şi Germania au o responsabilitate specială, în calitate de creditori internaţionali, pentru a acţiona împotriva înrăutăţirii îndatorării ţărilor celor mai sărace.

Cancelarul german a spus că a abordat cu preşedintele chinez şi alte subiecte care tensionează relaţia dintre Beijing şi Occident, precum Taiwanul şi respectarea drepturilor omului.

„Am subliniat astăzi preocuparea noastră crescândă pentru stabilitatea şi pacea în regiune. China are o responsabilitate specială în această privinţă”, a menţionat cancelarul.

Referitor la respectarea drepturilor omului şi ale minorităţilor, „era important pentru mine să clarific convingerile noastre”, a spus Scholz, insistând asupra caracterului „universal” al acestor drepturi.

„Aşa cum a arătat întrevederea noastră, există diferenţe între cele două ţări ale noastre”, a conchis cancelarul german

Vizită controversată

Cancelarul german Olaf Scholz a sosit vineri la Beijing într-o vizită controversată, pe fondul unei lipse de încredere în creştere a Occidentului faţă de regimul autoritar al Chinei, informează AFP.

Avionul său a aterizat în capitala Chinei în jurul orei locale 9:40 (01:40 GMT), potrivit unui jurnalist AFP aflat la bord, în această vizită care este prima a unui lider al UE şi al G7 de la începutul pandemiei de COVID-19.

Politica strictă COVID zero a determinat a doua cea mai mare economie a lumii să îşi închidă graniţele timp de aproape trei ani.

Vizita de o zi a cancelarului german, la scurt timp după realegerea lui Xi Jinping în funcţia de lider al Partidului Comunist Chinez şi al ţării, este privită critic nu numai în Germania, ci şi la Paris, Bruxelles şi Washington.

Reluând vizitele în China ale predecesoarei sale, creştin-democrata Angela Merkel (12 călătorii în 16 ani la putere), social-democratul Scholz este însoţit de o întreagă delegaţie de industriaşi, printre care conducerea Volkswagen şi BASF. Cu toate acestea, dependenţa primei economii a UE de această autocraţie în care companiile germane realizează o parte semnificativă din profituri este din ce în ce mai pusă sub semnul întrebării.

„Prin călătoria sa în China, cancelarul urmăreşte o politică externă care duce la pierderea încrederii în Germania în rândul partenerilor noştri cei mai apropiaţi”, a criticat un deputat al opoziţiei, Norbert Rottgen, care a criticat acest „demers solitar”.

Chiar în cadrul coaliţiei guvernamentale au existat avertismente împotriva călătoriei. Ministrul afacerilor externe, ecologista Annalena Baerbock, a îndemnat să „nu mai depindem de o ţară care nu împărtăşeşte valorile noastre”, existând riscul de a deveni „vulnerabili politic la şantaj”.

Cu toate acestea, cu câteva zile înainte de călătorie, cancelarul german a autorizat o participaţie chineză la terminalul portului Hamburg. Washingtonul a făcut presiuni asupra Berlinului pentru a limita cota cedată grupului chinez Cosco.

Încercând să calmeze lucrurile, Scholz a promis să nu treacă cu vederea chestiunile controversate în timpul acestei vizite în care se va întâlni cu preşedintele Xi Jinping şi cu prim-ministrul Li Keqiang.

Sursa Agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă