Schimbările din noul an şcolar dau peste cap planurile şi bugetul părinţilor (sondaj)

Elevi la școală
Elevi la școală
31 august 2022, 13:47

Conform sursei citate, noul an şcolar, care începe cu aproximativ 10 zile mai devreme decât anul trecut, vine cu multe modificări pentru elevi, cadre didactice şi părinţi.

Astfel, mai mult de jumătate dintre angajaţii care au copii spun că schimbările la nivelul structurii anului şcolar le-au influenţat planurile pentru finalul verii şi pentru pregătirile de şcoală, potrivit celui mai recent sondaj BestJobs.

Aproximativ 20% spun că au fost nevoiţi să îşi mute perioada de concedii, iar alţi 17% şi-au scurtat vacanţa programată. În acelaşi timp, cei mai mulţi îşi regândesc bugetul pentru începerea şcolii, în contextul inflaţiei care erodează puterea de cumpărare, iar 7% spun că vor avea nevoie de un împrumut până primesc salariul, pentru a face faţă cheltuielilor necesare anul acesta mai devreme decât era prevăzut în bugetul familiei.

„Odată cu noua structură, anul şcolar vine şi cu veşti bune din perspectiva modificărilor la nivel de organizare şi programă. Astfel, 23% dintre părinţi se bucură că dispare presiunea tezelor intersemestriale, alţi 25% sunt încântaţi de stabilirea unui plan individualizat de învăţare, iar 40% dintre părinţi apreciază introducerea Săptămânii Verzi care să dezvolte interesul copiilor pentru natură şi grija privind schimbările climatice”, arată cercetarea.

Cu toate acestea, noile modificări nu mulţumesc toţi părinţii. Peste 30% dintre ei se arată îngrijoraţi de faptul că elevii sunt în continuare supuşi la schimbări, după ce în ultimii doi ani de şcoală nu s-a reuşit menţinerea unui ritm stabil şi previzibil de învăţare.

Totodată, părinţii iau în calcul şi impactul noilor modificări asupra programului lor la job, pe care vor fi nevoiţi să îl adapteze în funcţie de vacanţele copiilor (28%). Alţi 23% sunt de părere că aceste noutăţi vor crea confuzii în rândul cadrelor didactice şi, de asemenea, în rândul copiilor şi părinţilor. În plus, 40% dintre părinţi se tem în continuare de riscurile de infectare cu Sars-Cov 2, iar 81% dintre ei se declară pregătiţi pentru eventualitatea în care cursurile ar trece din nou în online în contextul unei incidenţe crescute.

„Odată cu începerea şcolii, se pune din nou problema flexibilităţii la job şi vine iarăşi rândul angajaţilor să îşi negocieze programul. Atât cei care au copii, pe care trebuie să îi lase sau să îi ia de la grădiniţă sau şcoală, dar şi cei care vor să evite traficul în orele de vârf se simt acum motivaţi să ceară mai multă flexibilitate în program sau în modul de lucru şi tendinţa se îndreaptă din nou către un program remote sau hibrid cu mai multe zile remote”, spune Ana Vişian, marketing manager BestJobs România.

Pe lângă toate aceste schimbări, inflaţia este cea care le dă părinţilor cele mai mari bătăi de cap. Pentru a face faţă creşterii preţurilor, aceştia iau în calcul să cumpere mai puţine rechizite (40%), să recondiţioneze şi să folosească din rechizitele de anul trecut (25%) sau să aleagă produse mai ieftine (25%). Doar 10% au spus că nu vor recurge la nicio măsură de reducere a efectelor inflaţiei.

„Chiar dacă introducerea uniformelor şcolare în vestimentaţia elevilor nu este una dintre modificările noului an şcolar, la nivel ipotetic, 65% dintre părinţi ar fi de acord cu această regulă. Printre motivele lor se numără reducerea diferenţelor financiare între copii (45%), faptul că elevii se pot concentra asupra învăţării şi mai puţin asupra vestimentaţiei (37%), reducerea costurilor cu hainele pentru şcoală (13%)”, mai arată sondajul.

Dintre cei care s-ar opune uniformei şcolare, 25% consideră că reprezintă o idee învechită, care nu mai e valabilă pentru această generaţie de elevi, iar 12% au spus că o astfel de măsură ar limita creativitatea vestimentară a copiilor.

Aproximativ 81% dintre părinţi au făcut deja parţial sau chiar integral cumpărăturile pentru începerea şcolii, în timp ce 19% aşteaptă să vadă ce nevoi sunt comunicate de către cadrele didactice. Aproape 40% dintre părinţi se aşteaptă ca bugetul total pentru rechizitele din acest an şcolar să fie mai mai mare decât anul trecut. 64% speră însă că se vor putea încadra într-un buget de până în 500 de lei pentru toate cumpărăturile necesare copilului, în timp ce 36% se aşteaptă la un cost total cuprins între 500 şi 1.000 de lei.

Sondajul a fost efectuat în perioada 5 – 26 august pe un eşantion de 982 utilizatori de internet din România.

BestJobs este o platformă de recrutare online, cu peste 4,6 milioane de profesionişti conectaţi la piaţa muncii, peste 40.000 de joburi şi mii de freelanceri, agenţi de recrutare sau specialişti în dezvoltare profesională şi personală (coachi, mentori, terapeuţi, avocaţi şi alte tipuri de specialişti).

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite