Schimbările climatice au efecte secundare în afaceri. Unii operatori de turism și-au închis spațiile de cazare

Iarna uscată și călduroasă de până acum a adus pierderi operatorilor de turism din stațiunile montane. Iar unii chiar își închid spațiile de cazare, pentru că au puțini turiști și nu pot acoperi cheltuielile de funcționare. La Rânca, ninsorile din ultimele zile le aduc ceva speranțe patronilor de hoteluri și pensiuni, care se așteaptă ca zăpada să le aducă și mai mulți clienți.

11 Ianuarie 2023, 21:31 Știrile TVR |

Ninsorile din aceste zile de la munte aduc o gură de oxigen operatorilor din turism. La Rânca ninge de mai bine de 24 de ore. Dacă până acum în stațiune funcționa o singură pârtie, și aceea cu zăpadă artificială, acum toate pârtiile din stațiune sunt practicabile.

Tudor Rotaru, monitor de schi: Se poate schia, da, e bună zăpadă, a fost bătută azi dimineață la 5. Din weekendul ăsta vor porni toate instalațiile.

Iar zăpada înseamnă bani pentru patronii de pensiuni, hoteluri și restaurante, dar și pentru administrația locală.

Vasile Mitroi, administrator pârtii: Ne-am chinuit noi puțin cu zăpada artificială, dar uite că ne iubește cineva acolo sus și ne-a adus și naturală.

În schimb, la Vatra Dornei, temperaturile ridicate au făcut ca pe două dintre cele trei pârtii din zonă să nu poată fi pornite nici tunurile pentru zăpada artificială. De Crăciun, aproximativ 10-15 % dintre rezervări au fost anulate. Nici în vacanța copiilor nu a fost mai bine.

Petru Ariciuc, șef Serviciu Turism, Cultură, Salvamont, Primăria Vatra Dornei: S-a renunțat în mare parte pe zona urbană, la Vatra Dornei. Iar în restul destinațiilor de turism, Țara Dornelor, în zona rurală, s-a înregistrat o scădere de 20-25 %.

Şi în Poiana Braşov, după sărbători, numărul rezervărilor a scăzut, iar în zona Predeal sunt pensiuni care și-au închis deocamdată uşile. Nu au suficienți clienți ca să-și poată acoperi cheltuielile și să facă profit.

ROXANA COJOCEA, preşedintele Organizaţiei Patronale de Turism Poiana Braşov: Încercăm să strângem rândurile şi să vedem cum reuşim ca în momentul în care iarna va intra în drepturi să atragem turiştii de care acum ne lipsim. Așteptăm efectiv să scadă temperaturile, să putem amenaja domeniul schiabil, măcar cu zăpada artificială.

MIHAI PREDELEANU, administrator al domeniului schiabil Predeal: Toate serviciile adiacente și conexe acestui domeniu în momentul ăsta sunt afectate.

Dar, în timp ce afacerile operatorilor de turism din zona montană au de suferit, cele din zona de business, de exemplu, merg bine.

CĂLIN ILE, Preşedintele Federaţiei Industriei Hotelire: Faptul că în această perioadă nu a existat zăpadă a făcut să fie afectate hotelurile din zona montană, în același timp, partea de business a început ceva mai repede, hotelurile din zona urbană având o lună ianuarie mai bună decât de obicei, pentru că lumea a început să muncească mai repede. E un fel de principiu al vaselor comunicante, dacă nu mergem pe o parte, mergem pe alta și numărul de înoptări e tot acolo.

Climatologii nu au vești bune și spun că iarna, așa cum mulți români o știu din copilărie, rămâne o amintire.

ROXANA BOJARIU, climatolog ANM: Vor mai exista episoade cu condiții severe de iarnă, numai că ele vor deveni din ce în ce mai rare, în funcție de cantitatea de gaze cu efect de seră, efectul în România se va face resimțit mai mult sau mai puțin. Oricum se va reduce stratul de zăpadă.


Toată lumea își pune speranța în următoarea vacanță a copiilor din luna februarie.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CRAWL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 9°C 13°C
IASI 3°C 12°C
CLUJ 3°C 11°C
CONSTANTA 7°C 10°C
CRAIOVA 9°C 12°C
BRASOV -1°C 8°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI