Schimbări radicale în Codul de Procedură Penală. Deputații au votat articole contestate de Opoziție și de magistrați

19 iunie 2018, 14:39

PNL și USR și-au susținut și în plen amendamentele respinse în comisie, dar cu același rezultat. Deputații acestor partide s-au plâns că avizul favorabil de la Comisia Iordache a fost dat cu câteva ore înaintea votului final și nu știau ce conține raportul. În plus, au contestat forțarea regulamentului Camerei.

Stelian Ion, deputat USR: „Nu s-a mai pomenit ca regulile de procedură penală să retroactiveze. Propunerea PSD-ului este în sensul în care aceste noi prevederi să se aplice pentru trecut, pentru dosarele deja soluționate definitiv”.

Dan Barna, președinte USR: „Astăzi, ați transformat, oficial, România, într-un stat al infractorilor. De astăzi, cei care fac evaziune fiscală și spălare de bani nu vor mai putea fi arestați. Și după ce ne vor fura banii nouă, tuturor, vor pleca în Brazilia sau în Costa Rica”.

Raluca Turcan, deputat PNL: „Astăzi, ați oferit încă o dată, că ați trecut o lege în avantajul șefului dumneavoastră direct!”.

Reprezentanții Puterii nu și-au explicat votul, dar și-au exprimat argumentele la începutul ședinței.

Varujan Vosganian, deputat ALDE: „Nu ne putem salva decât toți odată, nu ne putem salva pe rând. Să nu ne suspectăm unii pe alții că ne vânăm, să vânăm lupi și mistreți, nu cerbi. Pentru că lupii nu poți să-i agăți pe perete, ca pe trofeu. Și numai cerbii!”.

Florin Iordache, deputat PSD: „Noi vrem, prin acest proiect de lege, să punem capăt abuzurilor, ne-am săturat de abuzuri, ne-am săturat de justiție făcută prin protocoale”.

 

Cele mai importante și controversate modificări care vizează Codul de Procedură Penală sunt:

  • instanța de apel nu mai poate să dea o pedeapsă cu condamnare unei persoane care a fost achitată în primă instanță decât dacă apar probe noi
  • revizuirea hotărârilor definitive poate fi cerută în cazul în care verdictul nu e semnat de judecătorii care au participat la proces
  • durata urmăririi penale este redusă la un an
  • denunţurile vor aduce reduceri de pedeapsă doar dacă sunt făcute în maximum 6 luni de la faptă

 

Deputații USR au criticat prezența în sală a secretarului general al PSD, Marian Neacșu, care nu este nici parlamentar, și nici angajat al instituției. Drept urmare, i s-a cerut să plece din sală, deoarece prezența sa ar fi ilegală, susțin reprezentanții Opoziției.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite