Schimbări pe piaţa muncii din Spania. EXCLUSIVITATE Românii, cei mai numeroși întreprinzători dintre europenii comunitari

30 martie 2019, 21:17

Piața muncii din Spania trece printr-o transformare totală, iar construcțiile nu mai creează slujbe bine plătite ca acum 10 ani.

Cele mai multe oportunități apar acum în domeniul serviciilor, iar firmele din estul Madridului, de pildă, caută candidați specializați în transportul de mărfuri.

Criza economică din Spania i-a obligat pe mulți români să caute alternative, dar majoritatea au decis să nu-și strămute familiile din nou.

Astfel, orașul Coslada continuă să aibă o comunitate formată din 14 mii de compatrioți.

Din cei peste 335 de mii de români care muncesc legal în Spania, peste 10% au reușit să deschidă o afacere, în ciuda greutăților pe care le întâmpină.

Dintre europenii comunitari, românii sunt cei mai numeroși întreprinzători.

Cei mai mulți români, 200 de mii, muncesc în Spania în domeniul serviciilor, unde sindicatele denunță durata scurtă a contractelor.

În jur de 60 de mii de compatrioți își câștigă existența în agricultură, iar aproape 35 de mii, majoritatea femei, lucrează în case.

Odată cu diversificarea pieței muncii din Spania, și românii își găsesc mai ușor joburi în alte domenii, decât cel al construcțiilor. Și, cu toate că în ultimii ani s-a înregistrat o ușoară scădere în regiunea Madrid, românii continuă să formeze cea mai mare comunitate de străini.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite