Schimbări pe piața muncii. Cinci din 10 angajați și-au schimbat jobul cel puțin o dată în ultimii doi ani

25 iulie 2022, 19:57

Anii de pandemie, în care mulți dintre români și-au simțit locurile de muncă amenințate le-a schimbat comportamentul. Mulți au învățat să spună stop și să își caute un loc de muncă mai bine plătit sau mai sigur. Acest lucru a creat fluctuații majore pe piața muncii, situație pe care analiștii o prevăd și pentru perioada următoare.

Bogdan Badea, agent de recrutare: „Fluctuația vine din spre candidați. Motivele principale ar fi un salariu mai mare, poate și acum tot ceea ce înseamnă inflația tot mai crescută îi face să se gândească tot mai mult la ceea ce înseamnă veniturile lunare, apoi avem zona de muncă de acasă, avem 21% dintre români care și-ar dori de la un loc de muncă posibilitatea de a munci de acasă. Sunt motive diferite față de alți ani, când aveam salariu sau promovare. Acum vedem o diversificare.”

Rezultatele unui studiu făcut de o platformă de recrutare arată că 40% dintre cei care și-au schimbat jobul în ultimii doi ani au căutat un salariu mai mare. Alții au plecat pentru că erau deranjați de sarcinile suplimentare pe care le primeau pe fondul unui val de disponibilizări. Acum, mulți angajați se gândesc să își schimbe din nou locul de muncă.

35% dintre respondenți își caută în mod activ un nou loc de muncă și aplică la joburile nou apărute în piață, 44%urmăresc ce poziții scot angajatorii pe platformele de recrutare, însă nu aplică, deocamdată. Doar 21% sunt complet mulțumiți de locul de muncă pe care îl au în prezent.

Nivelul de mulțumire al angajaților din turism este redus și asta pentru că salariile sunt totuși la nivel redus, printre cele mai mici din economie.

Ministerul Muncii arată că România avea luna trecută un șomaj de 2,55 la sută.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă