Schimbări pe piața muncii. Cinci din 10 angajați și-au schimbat jobul cel puțin o dată în ultimii doi ani

Angajații români și-au schimbat mentalitatea atunci când sunt nemulțumiți de locul de muncă, iar acest lucru se vede cel mai bine în cifre. Cinci din 10 angajați și-au schimbat jobul cel puțin o dată în ultimii doi ani, arată rezultatele unui sondaj realizat de o companie de recrutare. Mare parte dintre ei au plecat pentru salariu mai mare, iar în pandemie s-au reorientat către spitale, ca să fie feriți de valurile de concedieri.

25 Iulie 2022, 19:57 Știrile TVR |
Vara marilor schimbări pe piața muncii
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Anii de pandemie, în care mulți dintre români și-au simțit locurile de muncă amenințate le-a schimbat comportamentul. Mulți au învățat să spună stop și să își caute un loc de muncă mai bine plătit sau mai sigur. Acest lucru a creat fluctuații majore pe piața muncii, situație pe care analiștii o prevăd și pentru perioada următoare.

Bogdan Badea, agent de recrutare: "Fluctuația vine din spre candidați. Motivele principale ar fi un salariu mai mare, poate și acum tot ceea ce înseamnă inflația tot mai crescută îi face să se gândească tot mai mult la ceea ce înseamnă veniturile lunare, apoi avem zona de muncă de acasă, avem 21% dintre români care și-ar dori de la un loc de muncă posibilitatea de a munci de acasă. Sunt motive diferite față de alți ani, când aveam salariu sau promovare. Acum vedem o diversificare."

Rezultatele unui studiu făcut de o platformă de recrutare arată că 40% dintre cei care și-au schimbat jobul în ultimii doi ani au căutat un salariu mai mare. Alții au plecat pentru că erau deranjați de sarcinile suplimentare pe care le primeau pe fondul unui val de disponibilizări. Acum, mulți angajați se gândesc să își schimbe din nou locul de muncă.

35% dintre respondenți își caută în mod activ un nou loc de muncă și aplică la joburile nou apărute în piață, 44%urmăresc ce poziții scot angajatorii pe platformele de recrutare, însă nu aplică, deocamdată. Doar 21% sunt complet mulțumiți de locul de muncă pe care îl au în prezent.

Nivelul de mulțumire al angajaților din turism este redus și asta pentru că salariile sunt totuși la nivel redus, printre cele mai mici din economie.

Ministerul Muncii arată că România avea luna trecută un șomaj de 2,55 la sută.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 20°C 21°C
IASI 18°C 19°C
CLUJ 12°C 17°C
CONSTANTA 19°C 19°C
CRAIOVA 19°C 19°C
BRASOV 12°C 15°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI