Schimbări în Codul Rutier: Șoferii agresivi în trafic, amendați cu sume între 580 și 725 de lei și fără permis pentru 30 de zile. Perioada fără carnet se ridică la 60 de zile, dacă situația implică și un accident

Şoferii agresivi vor fi sanctionaţi dur de poliţişti de acum înainte. Guvernul impune amenzi mai mari şi defineşte clar agresivitatea în trafic, printr-o ordonanţă de urgenţă care aduce mai multe modificări Codului Rutier. Sunt vizați, de exemplu, cei care fac manevre de intimidare a celorlați conducători auto, care dau flashuri sau care pornesc de pe loc cu scârţâit de roți ori derapează controlat.

27 Ianuarie 2022, 18:09 (actualizat 27 Ianuarie 2022, 19:43) Știrile TVR |

Șoferii care sunt agresivi în trafic pot fi amendați cu sume între 580 și 725 de lei și rămân fără permis de conducere pentru 30 de zile. Iar dacă provoacă și un accident, atunci amenda poate depăși 1.100 de lei, iar permisul va fi suspendat timp de 60 de zile. Sunt incluse aici deplasarea succesivă de pe o bandă pe alta pentru a depăși un șir de vehicule, întoarcerea mașinii cu ajutorul frânei de mână, folosirea excesivă a flash-urilor sau a claxonului pentru a obliga alți șoferi să elibereze banda, sau pornirea de pe loc cu scârțâit de roți.

Și conducătorii auto care circulă nejustificat pe banda de urgență riscă amenzi de până la 2.900 de lei. Iar pemisul se suspendă pentru 90 de zile. Pentru abateri mai grave, perioada de suspendare a carnetului de șofer poate ajunge până la 4 luni.

LUCIAN BODE, ministrul Afacerilor Interne: Siguranța rutieră constituie o problema gravă în România. Comportamentul actual al unor participanți la trafic a impus o reevaluare a cadrului legal.

Este un pas înainte, consideră experții în conducere defensivă.

Bogdan Marişcă, instructor de conducere defensivă: Agresivitatea în trafic este o formă de a pune presiune pe cei din juru tău, care foarte ușor poate degenera într-o situație tragică. Fie greșește respectivul om, fie tu faci o greșeală, poți asuma sau aorga dreptul de a conduce agresiv.

Reprezentanții victimelor accidentelor rutiere spun că înăsprirea legii e binevenită, dar nu cred că polițiștii au resursele necesare ca să poată depista abaterile.

Cătălin Codescu, președintele Asoiciatiei Victimelor Accidentelor de Circulație: Putem creşte capacitatea de supraveghere a traficului, prin introducerea unor camere fixe în localităţi sau prin instalarea lor pe absolut toate autospecialele sau autovehiculele unor instituţii publice precum Ministerul de Interne.

Șoferii, în schimb, au păreri împărțite.

Ordonanța de urgență introduce și o altă reglementare. Șoferii condamnați penal pentru infracțiuni de trafic în România și care au permise emise de o autoritate străină nu vor mai avea voie să conducă mașini pe drumurile publice de la noi din țară.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 32°C 28°C
IASI 32°C 24°C
CLUJ 27°C 22°C
CONSTANTA 26°C 23°C
CRAIOVA 32°C 29°C
BRASOV 29°C 21°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI